Ciasto z masą krówkową i bananami

4.5 (189 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybko znika ze stołu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na masę budyniowej z krówką:
    2 budynie waniliowe,śmietankowe lub krówkowe
    2 i 1/2 szklanki mleka
    1 mała puszka masy krówkowej
    1 kostka masła
    Bita śmietana:
    2 szklanki śmietany kremowej
    2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wrzącej wody lub zagęstnik do śmietany typu śmietan-fix
    1 łyżka cukru pudru
    Dodatkowo:
    4-5 bananów
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto z masą krówkową i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkopta:
    Białka ubić na sztywno,dodając po łyżce cukier i żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,dodając do masy jajecznej,wymieszać. Wyłożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (dno blachy o wym.33x22) Piec ok 25 minut w temp. 180 s C. Wystudzić.
    Wykonanie masy budyniowej z krówką: W 1/2 szklanki mleka wymieszać budynie. 2 szklanki mleka zagotować wlać rozpuszczone budynie i ugotować budyń, wystudzić. Masło spienić, dodając po łyżce budyń i masę krówkową.
    Wykonanie bitej śmietany: Śmietanę kremową ubić na sztywno dodając cukier puder do smaku,pod koniec dodać letnią żelatynę. Na biszkopt poukładać plasterki bananów, skropić je sokiem z cytryny,wyłożyć masę budyniową - poukładać biszkopty - wyłożyć bitą śmietanę - posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić przed podaniem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Masa budyniowa Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować