Szpinakowy biszkopt z jogurtem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka jajek ubić na sztywno ze słodzikiem, zmiksować z żółtkami, a następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i odciśniętym szpinakiem. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzić.
2.Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Odsączone z syropu brzoskwinie i obranego ze skórki melona pokroić w kostkę. 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń wymieszać ze spirytusem i dopełnić wodą. Nasączyć biszkopt. Jogurt zmiksować z cukrem waniliowym, chia, pastą waniliową i żelatyną. Wymieszać z owocami. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do lodówki. Na ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę i odstawić do schłodzenia, najlepiej na cała noc. Smacznego :)
Komentarze