Szpinakowy biszkopt z jogurtem i owocami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niskokaloryczne ciasto, a nie widać ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej (130 g)
    130 g erytrytolu
    200 g mrożonego szpinaku w brykiecie, po odciśnięciu 150 g
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    35- g melona
    1 puszka brzoskwiń w syropie
    600 g jogurtu naturalnego
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
    24 g chia
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    dodatkowo:
    1 galaretka
    1 kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Szpinakowy biszkopt z jogurtem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jajek ubić na sztywno ze słodzikiem, zmiksować z żółtkami, a następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i odciśniętym szpinakiem. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Wystudzić.
  • 2. Żelatynę zalać mlekiem, a kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia i wystudzić. Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Odsączone z syropu brzoskwinie i obranego ze skórki melona pokroić w kostkę. 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń wymieszać ze spirytusem i dopełnić wodą. Nasączyć biszkopt. Jogurt zmiksować z cukrem waniliowym, chia, pastą waniliową i żelatyną. Wymieszać z owocami. Wyłożyć na biszkopt. Odstawić do lodówki. Na ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę i odstawić do schłodzenia, najlepiej na cała noc. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować