Lodowiec z owocami leśnymi

4.79 (218 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Najlepsze ciasto na upały. Bez pieczenia, z orzeźwiającą galaretką i owocami. Takie ciasta najczęściej goszczą u mnie na stole podczas gorącego lata. Polecam :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    1,5 szkl mleka
    5 żółtek
    1 budyń waniliowy
    czubata łyżka mąki pszennej
    3/4 szkl cukru
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    200 g masła w temp. pokojowej
    1,5 łyżki gorzkiego kakao

    2 galaretki o smaku owoców leśnych
    ok 500 g owoców: truskawki, jagody, maliny

    ok 100-120 g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.79 (218 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Lodowiec z owocami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć.

    Masa: żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać budyń, mąkę, ekstrakt waniliowy i 1/2 szklanki mleka. Zmiksować. Szklankę mleka zagotować. Cienkim strumieniem wlewać masę jajeczną na gotujące się mleko, energicznie mieszając do czasu aż budyń zgęstnieje. Zestawić z ognia, przykryć folią spożywczą aby nie zrobił się kożuch i ostudzić.
    Masło utrzeć do białości i cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu.

    Ok pół szklanki galaretki odlać na talerzyk, będzie potrzebna do namaczania biszkoptów.
    Dno tortownicy (śr. 21cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Na spodzie ułożyć warstwę biszkoptów maczając je wcześniej w galaretce. Na biszkopty wyłożyć 1/2 masy budyniowej. Ułożyć następną warstwę biszkoptów maczanych w galaretce. Do pozostałej masy dodać kakao i zmiksować. Wyłożyć na biszkopty. Na masie ułożyć owoce. Schłodzić.

    Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na ciasto i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować