Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką

4.49 (196 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo lubię posmak drożdżowy w różnego typu potrawach. Tutaj w puszystym biszkopcie sprawdził się idealnie. Prezentowane przeze mnie ciasto, choć drożdżowe, to lekkie i orzeźwiające. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kopiasta szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    8 żółtek
    1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)

    8 białek (zimne – z lodówki)
    szczypta soli

    2 łyżki ciepłego mleka
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru

    Masa wiśniowa:
    400 g wiśni drylowanych (świeże lub z kompotu)
    ½ szklanki gorącej wody
    1 opakowanie galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej (opakowanie na 300 ml wody)

    Masa cytrynowa:
    800 g serka naturalnego 7,5% tłuszczu
    150 g masła
    5 jajek
    ½ szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
    1 cytryna
    5 łyżeczek żelatyny wieprzowej
    niewielka ilość wody do żelatyny

    Galaretka:
    2 opakowania galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej (każde opakowanie na 300 ml wody)
    2 i ½ szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką 1. Przygotować biszkopt – drożdże, 1 łyżkę cukru oraz mleko utrzeć i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30 min).
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodać kolejno: cukier, wyrośnięte drożdże, aromat rumowy, po jednym żółtku, mąkę.
  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką 2. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min (180 st. C). Gotowy biszkopt wystudzić.
  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką 3. Przygotować masę wiśniową - owoce zblendować. Opakowanie galaretki rozpuścić w wodzie i wymieszać z wiśniami - wystudzić. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Formę z ciastem włożyć do lodówki.
  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką 4. Przygotować masę cytrynową – masło rozpuścić z dodatkiem cukru białego, dołożyć serek i jajka i dokładnie wymieszać. Masę podgrzewać do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza, nie dopuszczając do zagotowania. Następnie wlać sok wyciśnięty z cytryny, wsypać cukier waniliowy i wymieszać. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści i wymieszać ją z pozostałymi składnikami masy. Po wystudzeniu, masę wyłożyć na wiśnie. Ciasto schłodzić.
  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką 5. Przygotować galaretkę – oba opakowania galaretki rozpuścić w wodzie. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę serową i włożyć do lodówki do całkowitego zestalenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować