Bardzo lubię posmak drożdżowy w różnego typu potrawach. Tutaj w puszystym biszkopcie sprawdził się idealnie. Prezentowane przeze mnie ciasto, choć drożdżowe, to lekkie i orzeźwiające. Polecam!
Masa wiśniowa:
400 g wiśni drylowanych (świeże lub z kompotu)
½ szklanki gorącej wody
1 opakowanie galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej (opakowanie na 300 ml wody)
Masa cytrynowa:
800 g serka naturalnego 7,5% tłuszczu
150 g masła
5 jajek
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
1 cytryna
5 łyżeczek żelatyny wieprzowej
niewielka ilość wody do żelatyny
Galaretka:
2 opakowania galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej (każde opakowanie na 300 ml wody)
2 i ½ szklanki gorącej wody
Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt – drożdże, 1 łyżkę cukru oraz mleko utrzeć i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30 min).
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodać kolejno: cukier, wyrośnięte drożdże, aromat rumowy, po jednym żółtku, mąkę.
2.Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min (180 st. C). Gotowy biszkopt wystudzić.
3.Przygotować masę wiśniową - owoce zblendować. Opakowanie galaretki rozpuścić w wodzie i wymieszać z wiśniami - wystudzić. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Formę z ciastem włożyć do lodówki.
4.Przygotować masę cytrynową – masło rozpuścić z dodatkiem cukru białego, dołożyć serek i jajka i dokładnie wymieszać. Masę podgrzewać do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza, nie dopuszczając do zagotowania. Następnie wlać sok wyciśnięty z cytryny, wsypać cukier waniliowy i wymieszać. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści i wymieszać ją z pozostałymi składnikami masy. Po wystudzeniu, masę wyłożyć na wiśnie. Ciasto schłodzić.
5.Przygotować galaretkę – oba opakowania galaretki rozpuścić w wodzie. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę serową i włożyć do lodówki do całkowitego zestalenia.
Komentarze