Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką

  • wyświetlono: 990 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubię posmak drożdżowy w różnego typu potrawach. Tutaj w puszystym biszkopcie sprawdził się idealnie. Prezentowane przeze mnie ciasto, choć drożdżowe, to lekkie i orzeźwiające. Polecam!

P10
  • 32 porcje
  • Średni

Składniki

Ciasto:
1 kopiasta szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki cukru
8 żółtek
1 fiolka aromatu rumowego (2,5 ml)

8 białek (zimne – z lodówki)
szczypta soli

2 łyżki ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru

Masa wiśniowa:
400 g wiśni drylowanych (świeże lub z kompotu)
½ szklanki gorącej wody
1 opakowanie galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej (opakowanie na 300 ml wody)

Masa cytrynowa:
800 g serka naturalnego 7,5% tłuszczu
150 g masła
5 jajek
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
1 cytryna
5 łyżeczek żelatyny wieprzowej
niewielka ilość wody do żelatyny

Galaretka:
2 opakowania galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej (każde opakowanie na 300 ml wody)
2 i ½ szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką

  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką1. Przygotować biszkopt – drożdże, 1 łyżkę cukru oraz mleko utrzeć i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 30 min).
    Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając, dodać kolejno: cukier, wyrośnięte drożdże, aromat rumowy, po jednym żółtku, mąkę.
  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką2. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min (180 st. C). Gotowy biszkopt wystudzić.
  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką3. Przygotować masę wiśniową - owoce zblendować. Opakowanie galaretki rozpuścić w wodzie i wymieszać z wiśniami - wystudzić. Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Formę z ciastem włożyć do lodówki.
  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką4. Przygotować masę cytrynową – masło rozpuścić z dodatkiem cukru białego, dołożyć serek i jajka i dokładnie wymieszać. Masę podgrzewać do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza, nie dopuszczając do zagotowania. Następnie wlać sok wyciśnięty z cytryny, wsypać cukier waniliowy i wymieszać. Żelatynę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia. Następnie podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści i wymieszać ją z pozostałymi składnikami masy. Po wystudzeniu, masę wyłożyć na wiśnie. Ciasto schłodzić.
  • Biszkopt drożdżowy z wiśniami, masą cytrynową i galaretką5. Przygotować galaretkę – oba opakowania galaretki rozpuścić w wodzie. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę serową i włożyć do lodówki do całkowitego zestalenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serlatotortgalaretkaCiastożelatynatwarógbiszkoptkremmasa serowaDeserlekkiena słodkocytrynaplacekdrożdżesok z cytrynyWiśniemasaprzyjęciemasłocukier waniliowyefektownemusna zimnopianaorzeźwiająceuroczystośćoryginalnepuszystesernik gotowanyna upałcytrynowewarstwowearomat rumowymasa wiśniowaprzepis_miesiąca1000kompotpiureciasto biszkopt drożdżowygalaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Martyna1991

Biszkopt z masą mascarpone i bananem

Słodki i prosty deser do popołudniowej...

Budyniowy biszkopt z chałwą i wiśniami

Dodane przez: JustKuchcik

Budyniowy biszkopt z chałwą i wiśniami

Puszysty biszkopt na budyniu karmelowym...

Ciasto makowe z galaretką i wiśniami

Dodane przez: bietka

Ciasto makowe z galaretką i wiśniami

Pyszne ciasto makowe z masa kokosową....

Najlepsza rolada bezowa

Dodane przez: 2milutka

Rolada bezowa z wiśniami i galaretką

Rolada bezowa nie jest wypiekiem...

Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

Dodane przez: dagita

Biszkopt z brzoskwiniami i masą straciatella

Bardzo lekkie ciasto zainspirowane...

Ciasto z masą cytrynową

Dodane przez: czekoladka

Ciasto z masą cytrynową i kremem budyniowym

Delikatny biszkopt połączony ze...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE