Szparagi zielone zawijane w piersi z kurczaka pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Zarumienić na złoto. Dodać mleko cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Po zagotowaniu wlewać partiami bulion i mieszać cały czas. Zahartować żółtko dodając kilka łyżek sosu. Wlać na patelnię, wymieszać. Nie gotować. Doprawić do smaku.
2.Szparagom odłamać stwardniałe końce, doprawić solą, pieprzem i oliwą.
3.Mięso pokroić na filety, lekko rozklepać. Doprawić z obu stron. Szparagi włożyć na filety i zawinąć w roladki.
4.Sos wylać na dno naczynia żaroodpornego, posypać serem, położyć roladki obok siebie. Posypać serem na górze. Pomiędzy roladki wyłożyć pomidorki pokrojone na pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół i piec około 30 minut.
Komentarze