Szparagi zielone zawijane w piersi z kurczaka pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Już na hasło beszamel, kurczak i szparagi cienkie ślinka. Obiad jest bardzo łatwy do zrobienia i do tego zdrowy. Cała rodzina będzie zadowolona.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    pęczek szparagów (po 2 sztuki na roladkę)
    Kilka pomidorków koktajlowych
    sól
    pieprz
    Curry
    papryka słodka

    Sos:
    1/2 szklanki wrzątku
    1/2 kostki bulionowej
    1 łyżka mąki pszennej typ 450
    1 łyżka masła
    1 żółtko
    sól
    Gałka muszkatołowa
    Ocet winny (1 łyżka)
    1 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Szparagi zielone zawijane w piersi z kurczaka pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kostkę rosołową rozpuścić we wrzątku. Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Zarumienić na złoto. Dodać mleko cały czas mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Po zagotowaniu wlewać partiami bulion i mieszać cały czas. Zahartować żółtko dodając kilka łyżek sosu. Wlać na patelnię, wymieszać. Nie gotować. Doprawić do smaku.
  • 2. Szparagom odłamać stwardniałe końce, doprawić solą, pieprzem i oliwą.
  • 3. Mięso pokroić na filety, lekko rozklepać. Doprawić z obu stron. Szparagi włożyć na filety i zawinąć w roladki.
  • 4. Sos wylać na dno naczynia żaroodpornego, posypać serem, położyć roladki obok siebie. Posypać serem na górze. Pomiędzy roladki wyłożyć pomidorki pokrojone na pół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół i piec około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować