Kolejna, szybka metoda na zielone szparagi. Tym razem pieczone w piekarniku. Sprawdzam różne metody przygotowania zielonych szparagów. Ta jest bardzo wygodna , polecam!
Składniki:
500g zielonych szparagów
sól
pieprz
sok 1 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
Zielone szparagi pieczone w piekarniku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Przygotować szparagi. Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce obciąć lub odłamać, co jest chyba najlepszą metodą, gdyż szparagi przełamują się w miejscu gdzie kończy się zdrewniała część. Zielonych szparagów nie obieramy!
2.2. Szparagi włożyć do naczynia w którym będziemy piec, polać oliwą, posypać solą i pieprzem, wymieszać wszystko delikatnie ręką. Piekarnik nagrzać do 220 st C. Wstawić naczynie ze szparagami, piec ok 10 minut. Smacznego!
Komentarze