Szczaw ogrodowy w słoiki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zaczyna się przygotowywanie weków na zimę dlatego puki jest zaczęłam robić i ja, dostałam od koleżanki szczaw i postanowiłam zrobić choć trochę na zimę do zupki potem jak znalazł. A że nie lubię kupnego bo często robią taki że czuć w nim jakby włosy a to oznacza że robią go z przerośniętego szczawiu, dlatego ja robię według receptury mojej mamy.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1, 400 kg szczawiu ogrodowego,
    4 łyżki soli drobnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Szczaw ogrodowy w słoiki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • weki 1. Waga szczawiu podana jest przed oczyszczeniem go. Ścięty szczaw dokładnie przebrać i przejrzeć aby nie było nieproszonych gości czyli robaczków, w trakcie przebierania można zostawiać kawałek korzonka wtedy szczaw jest bardziej kwaśny. Przebrany przełożyć do miski a następnie dokładnie umyć go w kilkunastu wodach aby nie było piasku
  • weki 2. Umyty szczaw wyciskać w rękach a następnie kroić dowolnie ja wolę kroić w większe kawałki nie na miazgę ponieważ lubimy w zupie czuć dodany szczaw moja mama również kroi większe kawałki. Pokrojony szczaw nasolić i uciskając rękoma doprowadzić do puszczenia soków. Można tak przygotowany pozostawić na noc
  • weki 3. Następnego dnia lub od razu po puszczeniu soków szczaw przełożyć do słoików dość ciasno, zalać powstałym sokiem i dokładnie zakręcić nakrętką - pokrywką. Do wysokiego garnka na dno położyć ścierkę lub gazetę, ustawić słoiki a następnie zalać wodą do większej połowy słoików. Garnek nakryć pokrywką i wstawić do zagotowania, jeśli się zagotuje zmniejszyć ogień i na wolnym pasteryzować przez piętnaście minut, po za pasteryzowaniu pozostawić w garnku do wystygnięcia lub wyjąć na ściereczkę ustawiając do góry dnem i nakryć ręcznikiem pozostawić do ostygnięcia
  • weki 4. Słoiki wystygnięte gdy mają wklęśniętą pokrywkę to znaczy że się przyjęły i wytrzymają do zimy a nawet dłużej. Z podanych składników wyszło mi cztery słoiki po dżemie lepsze to niż nic, jakby nie było na cztery zupy w małym garnku będzie no i oczywiście co swój to swój bez żadnej chemii. Uwielbiam przygotowywanie weków tak samo jak kocham gotować
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować