domowy szczaw konserwowy

3 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Każdy z nas lubi zupę szczawiową, a najlepsza jest ze świeżego szczawiu...
Niestety zimą trudno kupić świeży, więc zawsze przygotowuję sobie domowy szczaw konserwowy...

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szczaw dowolna ilość,
    sól do przetworów,
    słoiczki najlepsze o pojemności 225 -250 ml,
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy Przetwory

Domowy szczaw konserwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczaw dokładnie myjemy, osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na 1 litr mielonego szczawiu dodajemy 1 płaską łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na godzinkę, po tym czasie szczaw wkładamy do słoiczków, mocno zakręcamy i pasteryzujemy tradycyjnie przez 20 minut od zagotowania się wody w garnku. Życzę smacznej zupy w zimowy mroźny dzień...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować