Szaszłyki z kiełbasą i warzywami w marynacie balsamicznej

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Połączenie jest fantastyczne - chrupiąca kiełbaska i miękkie warzywa trzeba tylko pilnować żeby nie spalić bo pieką się bardzo szybko. Doskonały do nich jest dip grillowy ze świeżego ogórka. Pycha!

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 65 dag cienkiej kiełbasy
    1 papryka czerwona
    1 papryka żółta
    1 cukinia
    2 średnie cebule


    Marynata do warzyw:
    2 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżki soku z cytryny
    6 łyżek oliwy
    5 ząbków czosnku,
    1 łyżeczka mieszanka ziołowa do grilla
    Świeże oregano
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki Grill

Szaszłyki z kiełbasą i warzywami w marynacie balsamicznej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubszą kostkę . Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa.
  • 2. W większej misce łączymy oliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny, a następnie mieszamy z mieszanką ziołową do grilla oraz solą i pieprzem. Dodajemy posiekane świeże oregano.
    Pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

    Kiełbasę cienką kroimy na grubsze kawałki.
  • 3. Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie aby się nie spaliły na grillu, wyjmujemy z wody, nadziewamy na nie kiełbasę i na przemian zamarynowane warzywa. Grillujemy szaszłyki po 5-7 minut z każdej strony. Podajemy z dowolnym grillowym dipem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Papryka Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować