Żeberka w miodowo-balsamicznej marynacie

4.51 (156 ocen)

Pyszne, soczyste mięso, które wprost rozpływa się w ustach! Doskonała propozycja na rodzinny obiad albo grillową biesiadę, gdyż można je także przygotować na grillu. Podaję je z kapustą z kartoflami (u nas na śląsku to "panszkraut"), ziemniakami z wody albo z pieczywem.

Składniki:

  • - 1 kg żeberek wieprzowych,
    - 3 łyżki oleju do smażenia,
    - 1 szklanka bulionu wołowego (lub warzywnego).
    Marynata:
    - po 1 dużej łyżce: miodu, keczupu,
    - po 2 łyżki octu balsamicznego, oleju,
    - po łyżeczce ziół prowansalskich, vegety, słodkiej i ostrej papryki,
    - 1/2 łyżeczki kminku,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.51 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Żeberka w miodowo-balsamicznej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dzielimy na kawałki.
    Przyprawy i zioła mieszamy ze sobą. Olej łączymy z miodem, keczupem i octem balsamicznym.
  • 2. Żeberka nacieramy suchymi przyprawami, a następnie zalewamy przygotowaną, płynną marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.
    Rozgrzewamy olej, wkładamy żeberka, obsmażamy je ze wszystkich stron na rumiano, a następnie podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 1 godziny).

    Te żeberka można także przygotować na grillu.
    Wtedy, po wyjęciu z marynaty lekko je osączamy, układamy na dobrze rozgrzanym grillu i grillujemy od czasu do czasu obracając przez 50 minut do godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Miód Ocet Żeberka Ketchup

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować