Szarlotka z miodowymi orzechami wg. Kasi

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

trochę inna szarlotka ;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąki: 0.5 kilograma
    - cukru: 10 dekagramów
    - cukier waniliowy: 1 łyżka
    - margaryny: 1 sztuka
    - żółtka: 3 sztuki
    - proszku do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - amoniaku (płaskiej): 0.5 łyżeczki
    - śmietany 18%: 2 łyżki

    - jabłka: 2 kilogramy
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - cukier waniliowy: 1 łyżeczka
    - cukier: 3 łyżki

    - orzechów laskowych: 15 dekagramów
    - cukru pudru: 5 dekagramów
    - margaryny: 5 dekagramów
    - miodu: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z miodowymi orzechami wg. kasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z miodowymi orzechami wg. Kasi 1. Zagnieść ciasto z wszystkich składników nr 1. Ciasto włożyć do lodówki na 3 godziny. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki podzielić je na dwie części, rozwałkować. Blachę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć 1 częścią ciasta. Jabłka pokroić w plasterki, rozłożyć równomiernie na cieście. Posypać cynamonem, cukrem waniliowym i cukrem zwykłym (do smaku). Nałożyć drugą część ciasta. Piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni, przez ok 1 godzinę 20 minut. Orzechy posiekać na drobniejsze. Do małego garnuszka dać miód, cukier i margarynę. Zagotować, aż się troszkę wyklaruje i dodać orzechy. 10 minut przed końcem pieczenia polać ciasto, żeby orzechy za bardzo się nie przypaliły
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować