Szarlotka z miodowymi jabłkami

5 (185 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo delikatna biszkoptowa szarlotka. Jabłka pachną i smakują z lekka miodem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia

    Warstwa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    1/2 szklanki miodu
    ew. 1-2 łyżki brązowego cukru
    4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Szarlotka z miodowymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Biszkopt:
    Całe jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia i mąkę, lekko wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. wylać na blaszkę do pieczenia o wymiarach 32x21 cm. Ostudzić. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części.
  • 2. Warstwa jabłkowa:
    Jabłka obrać, podzielić na ósemki, pokroić w plasterki. Pokrojone jabłka włożyć do rondelka, wlać miód i ewentualnie cukier, gotować ok. 5- 8 minut. Zdjąć z palnika, wsypać żelatynę, wymieszać do momentu jej rozpuszczenia. Ostudzić do czasu aż jabłka staną się gęste od tężejącej żelatyny. Gęstą masę jabłkową wylać na spód biszkoptu, wyrównać, przykryć górnym blatem ciasta, lekko docisnąć. Zostawić na ok. 2 godziny do całkowitego skrzepnięcia masy jabłkowej. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciasto dość słodkie, jeśli ktoś woli mniej słodkie, wówczas pomijamy brązowy cukier. Myślę, że zamiast jabłek można użyć również rabarbar.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Miód Rabarbar Żelatyna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować