Szarlotka z aronią

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jesienna szarlotka, tym razem z aronią (dałam mrożoną ale może być świeża). Pomiędzy kruchym, maślanym ciastem wyłożyłam warstwę jabłek z aronią obtoczonych w suchym budyniu bez dodatku cukru. Dzięki temu sok puszczany z jabłek zatrzymuje się i nie podcieka pod spód. Mimo małej ilości cukru, ciasto jest wystarczająco słodkie i naprawdę pyszne. I jaki jest jej ładny, różowy kolor :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki pszennej
    150 g miękkiego masła
    50 g cukru pudru
    2 żółtka
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    jabłka:
    800 g jabłek
    100 g aronii (dałam mrożoną)
    1 budyń waniliowy bez cukru
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Szarlotka z aronią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia, zagnieść. Odkroić 1/4 ciasta, włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto wyłożyć na dno i ok. 2 cm boki tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok.10 minut.
  • 2. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plasterki. Dodać aronię i budyń w proszku, wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45 minut. Posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli wolimy bardziej słodką szarlotkę to możemy dodać do jabłek waniliowy budyń z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować