Idealna SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ, łatwa, pyszna, najlepsza

4.34 (259 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Masę jabłkową robi się w bardzo ciekawy sposób, dzięki czemu jest piankowa, wilgotna i mega pyszna. Zapraszam i bardzo polecam szarlotkę z kruszonką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • *Proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm

    ***szklanka u mnie to zawsze 250ml***



    CIASTO

    -3,5 szklanki mąki pszennej tortowej

    -250g masła lub margaryny

    -1 cukier waniliowy

    -5 żółtek (białka odkładamy)

    -3 łyżki śmietany kwaśniej 18%

    -0,5 szklanki cukru

    -2 łyżeczki proszku do pieczenia



    MASA JABŁKOWA

    -2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)

    -1 galaretka cytrynowa

    -1/3 szkl cukru

    -5 białek (z ciasta)

    -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g



    KRUSZONKA

    -1 łyżka miękkiego masła

    -2 łyżki cukru

    -3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.34 (259 ocen)

Idealna szarlotka z kruszonką, łatwa, pyszna, najlepsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
    Jabłka prażymy, mieszając, mają zmięknąć. Następnie dodajemy do nich galaretkę cytrynową, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.

    Następnie robimy ciasto-do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto (dajemy 5 żółtek, białka odkładamy do masy jabłkowej) i zagniatamy.

    Dzielimy je pół. Jedną połowę ciasta zawijamy w woreczek i dajemy do zamrażarki.

    Drugą wykładamy dno blaszki wyłożoną papierem do pieczenia.
    Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy 7 min, ciasta ma nam się tylko jakby lekko ściąć.

    KRUSZONKA

    Składniki na kruszonkę dajemy do miski, mieszamy palcami, do uzyskania sypkiej konsystencji, jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki.


    MASA JABŁKOWA
    Do miski dajemy 5 białek, i ubijamy je na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. dodajemy budyń śmietankowy bez cukru 40g i miksujemy. Teraz do piany dodajemy ostudzone jabłka z galaretką-wszystko mieszamy delikatnie do połączenia.
    Masę jabłkową wykładamy na wcześniej podpieczony spód ciasta, wyrównujemy.

    Następnie wyciągamy z zamrażarki drugą część ciasta i trzemy ją na masę jabłkową, całość posypujemy kruszonką.
    Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu. Szarlotka powinna się pięknie zezłocić.

    Upieczone ciasto studzimy i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować