Idealna szarlotka z kruszonką, łatwa, pyszna, najlepsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Jabłka prażymy, mieszając, mają zmięknąć. Następnie dodajemy do nich galaretkę cytrynową, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.
Następnie robimy ciasto-do miski dajemy wszystkie składniki na ciasto (dajemy 5 żółtek, białka odkładamy do masy jabłkowej) i zagniatamy.
Dzielimy je pół. Jedną połowę ciasta zawijamy w woreczek i dajemy do zamrażarki.
Drugą wykładamy dno blaszki wyłożoną papierem do pieczenia.
Wsadzamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiekamy 7 min, ciasta ma nam się tylko jakby lekko ściąć.
KRUSZONKA
Składniki na kruszonkę dajemy do miski, mieszamy palcami, do uzyskania sypkiej konsystencji, jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki.
MASA JABŁKOWA
Do miski dajemy 5 białek, i ubijamy je na sztywną pianę, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo cukier-miksujemy do jego rozpuszczenia. dodajemy budyń śmietankowy bez cukru 40g i miksujemy. Teraz do piany dodajemy ostudzone jabłka z galaretką-wszystko mieszamy delikatnie do połączenia.
Masę jabłkową wykładamy na wcześniej podpieczony spód ciasta, wyrównujemy.
Następnie wyciągamy z zamrażarki drugą część ciasta i trzemy ją na masę jabłkową, całość posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 minut grzanie góra-dół bez termoobiegu. Szarlotka powinna się pięknie zezłocić.
Komentarze