Szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo proste do przygotowania i pyszne ciasto.

  • 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    kasza manna 2 szk,
    mąka pszenna 2 szk,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    cukier 1 szk,
    Nadzienie:
    jabłka reneta 2 kg,
    cukier 3 łyżki,
    cukier waniliowy 1 łyżka,
    cynamon 2 łyżeczki,
    Dodatkowo:
    masło 200 g,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Szarlotka

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz cynamon i wymieszać. Kaszę mannę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać 1/3 składników sypkich, wyrównać, wyłożyć połowę jabłek, następnie znowu wysypać składniki sypie i wyłożyć jabłka. Na wierzchu wyłożyć trzecią częścią składników sypkich i posypać je wiórkami masła. Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować