Swojski chleb Agnieszki

4.5 (196 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Trudny

Mój pierwszy chleb jaki wykonałam w swoim życiu:) z drobną pomocą mojego taty, który jako dawny piekarz zna się na tym fachu:)

  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - mąka pszenns: 1 kilogram
    - mleko: 0.5 litra
    - woda: 0.5 szklanki
    - drożdże: 10 dekagramów
    - suchy chleb (kromki): 4 sztuki
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - mak: 1 szczypta
    - kminek: 1 szczypta
    - Jajko: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Pieczeń

Swojski chleb agnieszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z 1 porcji wychodzą 2 blaszki 1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem. Chleb moczymy w wodzie, a następnie odciśnięty dodajemy do drożdży razem z 1 szklanką ciepłego mleka i 3 łyżkami mąki – dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aż ładnie wyrośnie. Do reszty mąki dodajemy sól i przygotowany zakwas – dokładnie mieszamy, dodając resztę ciepłego mleka oraz wodę. Wąskie brytfanki smarujemy bardzo cieniutką warstwą margaryny – dajemy tylko tyle aby przykleiła się mąką, którą musimy wysypać blaszki. Ciasto dzielimy na 2 części i układamy do brytfanek, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy makiem, kminkiem, ziarnami słonecznika lub dyni. Zostawiamy tak na ok pół godziny, do piekarnika wstawiamy dopiero wtedy, gdy ciasto wyrośnie na wysokość brytfanki. Pieczemy 1h w temp. 180-200*
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować