Swojski chleb

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz.

Ten chleb piekę razem z Mamą.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3 szklanek mąki żytniej
    3 szklanki maki pszennej
    5 dag drożdży
    po dwie łyżki słonecznika, siemienia, dyni
    2 łyżeczki soli
    2 łyżki cukru
    woda
    sezam
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Swojski chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukru, drożdży, pół szklanki ciepłej wody i 3 łyżek mąki pszennej zrobić rozczyn, zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Wymieszać wszystkie suche składniki i dodać wyrośnięty rozczyn. Dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia na około 3 godziny.
  • 3. Ciasto włożyć do foremki, posypać sezamem i ponownie poczekać aż trochę podrośnie. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni. Dopiero potem zwiększyć temperaturę. Piec około godziny w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować