Chleb swojski na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowy chlebek

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dkg mąki żytniej chlebowej
    10 dkg mąki pszennej
    1,5 szklanki wody
    15 dkg zakwasu żytniego
    1 dkg świeżych drożdży
    1,5 łyżeczki soli
    3 łyżki otrębów
    3 łyżki ziaren słonecznika
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb swojski na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tydzień wcześniej 3-4 łyżki mąki chlebowej wymieszać z niewielką ilością wody, masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Przed kolejne dni dosypywać po około 2 łyżki mąki i dolewać wody, w zakwasie powinny pojawić się pęcherzyki powietrza, po kilku dniach powinien być puszysty.

    Rozkruszone drożdże rozpuścić w wodzie, dodać obie mąki, sól, zakwas, otręby i słonecznik. Przez pięć minut wyrabiać ciasto, jest dosyć luźne. Przełożyć je do keksówki, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce, posmarować rozmąconym jajkiem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować