Chleb swojski

4.49 (173 ocen)

  • 6 godz.

Pyszny ,domowy chleb ,wg przepisu mojej mamy,taki chleb jadłam w dzieciństwie .

  • 6 godz.

Składniki:

  • 7 szklanek mąki/ może być pszenna lub pół na pół z żytnią /
    2 szklanki mleka ciepłego
    1 szklanka wody ciepłej
    1/4 kostki drożdży
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb swojski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić zaczyń z 4 szklanek mąki, drożdży ,cukru, soli i całego płynu .Odstawić do wyrośnięcia. Około 1 godziny. Potem dodać resztę mąki i wyrobić ciasto .Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 2-3 godzin. Następnie wyjąć ciasto na stolnicę lub na stół i dobrze zagnieść ,jeśli potrzeba dodać trochę mąki .Nałożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem , /do połowy foremki , bo ciasto urośnie/ .Jak wyrośnie ciasto, wstawić do piekarnika na około 1,5 godziny w temp 180 st C.

Porady

Ciasto na chleb musi rosnąc w ciepłym miejscu,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować