Swojski chleb z dodatkiem ziemniaków

4.49 (177 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Taki chleb piekła moja mama. Dodawała ziemniaki, które wpływały na świeżość chleba. Chleb jest pachnący, zdrowy i znika jeszcze ciepły. Super smakuje z masełkiem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 blaszki o wymiarach 40x14 cm
    60 dag mąki żytniej
    40 dag mąki pszennej
    10 dag drożdży
    1,5 szklanki przegotowanej ciepłej wody
    2 łyżki miodu
    2 łyżeczki soli
    10 dag ziaren łuskanego słonecznika
    1 szklanka ugotowanych, przetartych przez praskę ziemniaków
    Olej i mąka do posmarowania i posypania blaszek
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Swojski chleb z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: z 1 szklanki mąki pszennej, wody i rozkruszonych drożdży oraz miodu przygotować rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce, by podrósł. Następnie dodać pozostałe składniki (część ziaren słonecznika pozostawić do posypania ciasta) i wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Jeśli ciasto będzie klejące dodać mąki pszennej. Blaszki natłuścić, wysypać mąką. Ciasto podzielić na2 części i przełożyć do blaszek. Ustawić w ciepłym miejscu by podwoiło objętość. Piekarnik podgrzać, przed wstawieniem ciasta do piekarnika wierzch posmarować zimną wodą. Piec w temp. 180 stopni 60 minut.

Porady

Do ciasta można dodać również ziarna dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować