Taki chleb piekła moja mama. Dodawała ziemniaki, które wpływały na świeżość chleba. Chleb jest pachnący, zdrowy i znika jeszcze ciepły. Super smakuje z masełkiem.
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki:
2 blaszki o wymiarach 40x14 cm
60 dag mąki żytniej
40 dag mąki pszennej
10 dag drożdży
1,5 szklanki przegotowanej ciepłej wody
2 łyżki miodu
2 łyżeczki soli
10 dag ziaren łuskanego słonecznika
1 szklanka ugotowanych, przetartych przez praskę ziemniaków
Olej i mąka do posmarowania i posypania blaszek
Swojski chleb z dodatkiem ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: z 1 szklanki mąki pszennej, wody i rozkruszonych drożdży oraz miodu przygotować rozczyn, odstawić w ciepłe miejsce, by podrósł. Następnie dodać pozostałe składniki (część ziaren słonecznika pozostawić do posypania ciasta) i wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Jeśli ciasto będzie klejące dodać mąki pszennej. Blaszki natłuścić, wysypać mąką. Ciasto podzielić na2 części i przełożyć do blaszek. Ustawić w ciepłym miejscu by podwoiło objętość. Piekarnik podgrzać, przed wstawieniem ciasta do piekarnika wierzch posmarować zimną wodą. Piec w temp. 180 stopni 60 minut.
Komentarze