Pomazaniec Agnieszki

4.5 (160 ocen)

Jest to bardzo ciekawy przepis, ciasto przepyszne, Uwielbia je mój mąż, oraz cała rodzina. Przepis dostałam od Teściowej :)

Składniki:

  • Składniki na biszkopt: 5 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 szklanki oleju.
    Składniki na ciasto: 0,5 szklanki maku, 0,5 szklanki wiórek kokosowych, 1 łyżka kakao, dżem porzeczkowy, rodzynki, płatki migdałowe,krem budyniowy do karpatki.
    Polewa: pół margaryny, 3-4 łyżki cukru, 3-4 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Pomazaniec agnieszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomazaniec Agnieszki 1. Biszkopt: Ubić pianę z cukrem, dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, olej,Następnie podzielić ciasto na 3 części czyli do 3 osobnych miseczek do pierwszej wsypać mak i wymieszać, do drugiej kakao i wymieszać, do trzeciej wiórki kokosowe również wymieszać. formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i w kolejności wylewać ciasto na formę. Najpierw ciasto z makiem, następnie ciasto z kakao, na końcu ciasto z wiórkami kokosowymi , piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
    Jak biszkopt wystygnie ciasto przekroić na dwie części, jedną część dolną posmarować większą ilością budyniu( który przygotowujemy według przepisu na opakowaniu)jak posmarujemy dolną część ciasta przykrywamy górną częścią ciasta i smarujemy pozostałą ilością budyniu, następnie na to wykładamy dżem porzeczkowy, posypujemy rodzynkami oraz płatkami migdałowymi, a na koniec polewamy polewą czekoladową.

Porady

aby budyń lepiej trzymał się na biszkopcie to z górnej części ciasta należy delikatnie zerwać upieczoną warstwę biszkoptu. Również dżem porzeczkowy przed wyłożeniem, należy wyjąć ze słoiczka do miseczki i rozmieszać żeby lepiej się rozsmarowywał na budyniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować