Świński tort czekoladowy z pijanymi wiśniami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dla wszystkich, którzy uwielbiają czekoladę, mają ochotę przegryźć procenty i dysponują wysokim poziomem poczucia humoru :-) Walentynki z przymrużeniem oka :-)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - masło: 150 gramów
    - jaja: 5 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka tortowa: 2.25 szklanki
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - kakao: 6 łyżek
    - mleko: 1.5 szklanki
    KREM:
    - żółtka: 5 sztuk
    - mleko: 2 szklanki
    - mąka tortowa: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1.5 łyżki
    - cukier: 3 łyżki
    DODATKOWO DO KREMU:
    - krem czekoladowy: 4 łyżki
    - masło: 200 gramów
    - wiśnie z wiśniówki (można użyć innych, jalepiej kwaśnych owoców, ewentualnie konfiturę owocową): 1 szklanka
    DEKORACJA:
    - masa marcepanowa: 100 gramów
    - czerwony barwnik: 1 szczypta
    - krem czekoladowy: 2 łyżki
    - ciasteczka czekoladowe (dowolne ciemne ciastka lub resztki z biszkoptu, jeśli nam zostaną): 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Świński tort czekoladowy z pijanymi wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie ucierając (jajka powinny mieć temperaturę pokojową). Dodać pozostałe składniki, zmiksować mikserem do połączenia, wyłożyć na blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, równo rozsmarować. Piec w temperaturze 180 st.C około 10 minut. Wyjąć, wystudzić.

  • 2. Krem: zagotować 1,5 szklanki mleka. Pozostałą ilość mleka wymieszać z pozostałymi składnikami kremu, wlać na gotujące się mleko, zmiejszyć ogień, gotować cały czas mieszając, aż masa się zagotuje. Powinniśmy uzyskać domowy budyń, zdecydowanie gęściejszy od tego z paczki (i o niebo lepszy!). Wystudzić, utrzeć z masłem i nutellą.

  • 3. Świnki: Marcepan ugniatamy dokładnie z czerwonym barwnikiem (dodałam szczyptę barwnika w tubie) tak, jak plastelinę. Robimy kulkę - tułów oraz małą kuleczkę, którą spłaszczamy palcem - nosek. Nosek przyklejamy do tułowia i robimy w nim dwie dziurki za pomocą wykałaczki. Nad noskiem robimy wykałaczką dwie dziurki - oczka, w które wtykami czarną/brązową kulkę/ patyczek z posypki. Do tułowia doklejamy uszy i zakręcony ogonek. Pod ogonkiem robimy dziurkę :-)

    I tak jedna za drugą powstają świnki tworzące szczęśliwą rodzinkę :-)))

  • 4. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części w stosunku 1:2. Szerszą część (2) kroimy w poprzek i w ten sposób uzyskamy pierwszy i drugi placek tortu. Węższą część (1) również kroimy w poprzek na pół i składając te części razem uzyskamy trzeci placek naszego ciasta.

    Pierwszy placek smarujemy częśćią kremu, układamy wiśnie, przykrywamy kolejnym plackiem, który również smarujemy kremem i pokrywamy wiśniami, układamy trzeci placek (składający się z dwóch części) i całość dokładnie smarujemy kremem. Na środku ciasta robimy "błotko" z kremu czekoladowego, boki obsypujemy pokruszonymi ciasteczkami, na środku ustawiamy świnki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Marcepan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować