Francuska tarta z zielonymi warzywami i łososiem

  • wyświetlono: 120 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tarta, która rewelacyjnie sprawdzi się, jako danie obiadowe w upalne, gorące popołudnia, kiedy żar leje się z nieba i nit nie myśli nawet o uruchamianiu piekarnika.

aczp1
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

275 g ciasta francuskiego z masłem

300 g twarożku (może być twaróg z wiaderka, taki do sernika)

1 szklanka zielonego, młodego groszku (można użyć mrożonego, przelewamy go wrzątkiem po rozmrożeniu)

2 małe cukinie

200 g wędzonego łososia w plastrach

garść roszponki

sól

pieprz czarny

koperek świeży

kilka listków mięty (opcjonalnie)

skórka otarta z cytryny (koniecznie)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Francuska tarta z zielonymi warzywami i łososiem

  • 1. Blaszkę o wymiarach 20X30 wykładamy ciastem francuskim. nożem robimy nacięcie wzdłuż każdej krawędzi, około 1 cm od brzegu blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy około 20 minut.

    Wyjmujemy z piekarnika i łopatką przyklepujemy środek ciasta – tę część dokoła której zrobiliśmy nacięcie nożem. W ten sposób uzyskamy wyższe brzegi i płaski, dobrze wypieczony środek. Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

    Serek doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy świeży koperek i posiekane listki mięty, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy na upieczonym cieście, zostawiając wolne brzegi.

    Cukinię kroimy w paski za pomocą obieraczki do warzyw.

    Plastry łososia kroimy wzdłuż na paski równe szerokości pasków z cukinii.

    Na każdym pasku z cukinii układamy pasek łososia, zwijamy w roladkę i układamy na tarcie, wciskając delikatnie w twarożek.

    Pomiędzy roladki z cukinii wciskamy roszponkę, całość posypujemy zielonym groszkiem i skórką startą z cytryny.

    Możemy jeszcze schłodzić przed podaniem, ale nie trzymamy za długo w lodówce, aby ciasto francuskie nie rozmiękło.

    Jeśli mamy zimne warzywa, twarożek i spód przygotowany poprzedniego dnia, to tarte podajemy bezpośrednio po przygotowaniu – jest wystarczająco zimna.

Porady

Tartę można tez przygotować w okrągłej tortownicy lub jako pojedyncze tartaletki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskietwarógCukiniagroszek zielony
 

Komentarze

Podobne przepisy

Łosoś ze szpinakiem i serem feta w cieście francuskim

Dodane przez: bronislawa70

Łosoś ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim

Oryginalne i wykwintne danie z...

Mini tarty

Dodane przez: aicha1988

Mini tarty z warzywami

Lekkie, kolorowe mini tarty pełne...

Omlet z warzywami i łososiem wędzonym

Dodane przez: mysza75

Omlet z warzywami i łososiem wędzonym

Domowy omlet z łososiem polecam...

Łosoś pieczony z warzywami

Dodane przez: teresa-kr

Łosoś pieczony z warzywami

Zrobiłam tego łososia dla gości...

image-1df7ky2

Dodane przez: Kasia_S

Sajgonki z łososiem i warzywami

bardzo smaczna wersja sajgonek

Łosoś zapiekany z pesto i warzywami

Dodane przez: Futka

Łosoś zapiekany z pesto i warzywami

Lekko, zdrowo i pożywnie - tak...