Tort czekoladowy z wiśniami

  • wyświetlono: 1896 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Czekolada i wiśnie to ulubione smaki mojej starszej córki Weroniki i to dla niej na urodziny upiekłam ten tort. Wszystkim gościom bardzo smakował :)

IMG_1607 — kopia
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

biszkopt: 6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

krem: 500g śmietany kremówki
200g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
1-2 łyżki cukru pudru
250g masła

poncz: niepełna szklanka naparu z mocnej herbaty z sokiem z cytryny
i aromatem rumowym

ponadto: 2 słoiczki konfitury wiśniowej (po 240g)
frużelina wiśniowa w puszce (320g)
100g białej czekolady

do dekoracji: czekoladowe motylki i serduszka
kuleczki cukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowy z wiśniami

  • biszkopt przekrój na cztery blaty1. Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodawać cukier, utrzeć, następnie po jednym żółtku, wciąż ucierając. Mąki przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać do okrągłej tortownicy (o wym.22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.45-50 minut w 180 st. Ostudzić, przekroić wzdłuż na 4 blaty.
  • 2. Krem: dzień wcześniej kremówkę przelać do garnka, dodać połamane czekolady. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu, do momentu, aż czekolady się rozpuszczą (nie gotować). Zimną kremówkę włożyć na noc do lodówki. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać porcjami czekoladową kremówkę, zmiksować.
  • na kremie posmaruj konfiture3. Wszystkie blaty naponczować. Pierwszy blat biszkoptu położyć na paterze. Wyłożyć 1/4 kremu czekoladowego, na kremie rozsmarować 1/3 cienkiej warstwy konfitury wiśniowej .Położyć drugi biszkopt posmarować kremem czekoladowym i konfiturą. Położyć trzeci biszkopt, postąpić tak samo. Położyć czwarty biszkopt, posmarować wierzch i boki tortu kremem czekoladowym. Boki tortu udekorować startą na grubym oczku białą czekoladą. Wierzch udekorować rozetkami z kremu, pozostałą, białą czekoladą, frużeliną wiśniową oraz czekoladowymi motylkami, serduszkami i cukrowymi kuleczkami. Tort wstawić w chłodne miejsce na min.2-3 godz.( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
PP_02-2017

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortczekoladaurodzinyWiśnie
 

Komentarze

Podobne przepisy

tort czekoladowy

Dodane przez: agarybak76

Tort czekoladowy z wiśniami

Torcik jest najsmaczniejszy na...

tort czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: zauberi

Tort czekoladowy z wiśniami

Pyszny, wilgotny,dla amatorów czekolady

Tort wspaniale się prezentuje

Dodane przez: Duszka121

Tort czekoladowo-chałwowy z wiśniami

Tort piekłam na urodziny mojej...

Tort czekoladowo waniliowy z wiśniami

Dodane przez: ikus00

Tort waniliowo-czekoladowy z wiśniami

Tort ten przygotowałam na rocznicę...

Tort czekoladowy z wiśniami w alkoholu

Dodane przez: weronka6

Tort czekoladowy z wiśniami w alkoholu

Ten tort smakuje rewelacyjnie czekolada...

image-239uvt6

Dodane przez: EWELINA PREŚ

TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

ZARÓWNO NA ŚWIĘTA JAK I NA UROCZYSTOŚCI...