REKLAMA

Tort czekoladowy z wiśniami

wyświetlono: 24933 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Tort czekoladowy z wiśniami z nalewki, który smakiem powalił wszystkich. Polecam zarówno na uroczystości rodzinne jak i świąteczne.

opublikowany: 18.03.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Biszkopt
    6 szt jajek (dużych)
    3/4 szkl cukru
    sól szczypta
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szkl mąki pszennej
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    2 łyżki oleju
    Krem
    200 g czekolady gorzkiej
    100 g czekolady mlecznej
    500 ml kremówki 30%
    350 g masła
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki spirytusu
    Do napaczowania
    50 ml wiśniówki
    50 ml przegotowanej wody
    wiśnie z nalewki(bez pestek)
    Do dekoracji
    wiśnie kandyzowane
    płatki z białej czekolady
    ozdoby z czekolady

Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z solą, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać pod koniec dodać olej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stopniach. upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki. Krem: Dzień wcześniej kremówkę przelać do garnka dodać połamane czekolady. Mieszając podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż czekolady się rozpuszczą (nie gotować). Zimną kremówkę włożyć na noc do lodówki. Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć mikserem do białości. Dodawać porcjami czekoladową kremówkę i miksować. Na koniec dodać spirytus. Wiśniówkę wymieszać z wodą i naponczować biszkopt. Wyłożyć 1/3 kremu czekoladowego, ułożyć wiśnie. Przykryć drugim biszkoptem, naponczować, posmarować 1/3 kremu, ułożyć wiśnie. Przykryć trzecim biszkoptem. Boki i wierzch tortu posmarować i udekorować kremem. Boki i środek tortu obsypać płatkami czekolady. Schłodzić. Przed podaniem udekorować wiśniami i czekoladową dekoracją.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE