Konfitura z zielonych pomidorów

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zaskakująca w smaku, pyszna konfitura z zielonych pomidorów. Bardzo polecam. Właściwie to powinnam napisać, że są to zielone pomidory w gęstym cukrowym syropie... Pyszne i zaskakujące, szczególnie dla tych, którzy nie wiedzą, co jedzą... Wspaniale nadają się do nadziewania drożdżowych bułeczek, czy rogalików, przy czym należy uważać, aby zabierać jak najmniej syropu, który mimo tego, że jest bardzo, bardzo gęsty, to z drożdżówek lubi wypływać...

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg małych zielonych pomidorów
    1 kg cukru
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura z zielonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z cukru i szklanki wody gotujemy gęsty syrop.

    Pomidory kroimy na pół, wrzucamy do gorącego syropu, mieszamy i odstawiamy na noc.

    Kolejnego dnia gotujemy całość około 30 minut, odstawiamy ponownie na noc, następnego dnia dodajemy skórkę i sok z cytryny i gotujemy do momentu, aż pomidory zrobią się szkliste.

    Wkładamy do wyparzonych słoiczków i odstawiamy dnem do góry do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cytryna Zielone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować