Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Aromatyczna i pachnąca konfitura przypominająca, że były wakacje, był urlop, było lato...

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg truskawek

    1,5 kg cukru

    8-10 kwiatostanów czarnego bzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Konfitura truskawkowa z kwiatami czarnego bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek, wkładamy do garnka razem z cukrem i kwiatami czarnego bzu zawiniętymi w gazę (aby łatwiej było je usunąć z konfitury) i smażymy na wolnym ogniu około 2 godzin. Studzimy.

    Po wystudzeniu ponownie zagotowujemy konfiturę i gotujemy około 2 godzin. Ja robię to zazwyczaj następnego dnia.

    Po tym czasie wyjmujemy gazę z kwiatami czarnego bzu. Konsystencja konfitury powinna być już odpowiednio gęsta. Pamiętać należy, że po całkowitym wystudzeniu, konfitura jeszcze zgęstnieje.

    Gorącą konfiturę wlewamy do wyparzonych słoiczków. Ostawiamy do góry dnem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Czarny bez Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować