Wytrawny sernik z warzywami. Lekki i zdrowy, w sam raz na wiosenny obiad.
60 min
Składniki:
350 g twarogu naturalnego (zmielonego)
2 jaja
5-6 obgotowanych szparagów
1/2 zielonego ogórka
1/2 czerwonej papryki
70 g startego żółtego sera
skórka starta z 1 cytryny
pęczek koperku
sól
pieprz czarny
275 g ciasta na croissanty
Sernik z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem na croissanty. Ciasto to zazwyczaj na okrągły kształt, więc nie sprawia większego problemu. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, który obciążamy grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 15 minut. Następnie z ciasta usuwamy papier i obciążenie i dopiekamy kolejne 5-7 minut. Ciasto powinno być ładnie zarumienione i nie powinno się podnieść. Jeśli się podniesie do góry, to musimy je porządnie przyklepać łopatką, możemy to robić nawet podczas pieczenia...
Spód dobrze jest wystudzić zanim zalejemy go masą (jest wówczas bardziej chrupiący po upieczeniu całości), ale nie jest to koniecznie, jeśli zależy nam na czasie, a danie nie będzie serwowane królowej angielskiej...
Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, paprykę w kostkę, podobnie ogórki.
Cytrynę szorujemy, sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę.
Twarożek mieszamy z jajkami, dodajemy warzywa, starty ser żółty, startą skórkę z cytryny, posiekany koperek i wszystko dokładnie mieszamy.
Masę wylewamy na podpieczony spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 30-35 minut.
Wyjmujemy i odstawiamy na 10-15 minut, następnie kroimy na porcje i podajemy.
Komentarze