Tort czekoladowy z wiśniami

4.48 (155 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Tort czekoladowy z wiśniami. Za każdym razem smakuje wyśmienicie. Kakaowe blaty nasączone ponczem z pijanymi wiśniami z podwójną porcja gorzkiej czekolady, a całość przełożona kremem śmietanowym.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy tortownica 26 cm

    jajka duże 5
    cukier kryształ 10 łyżek
    mąka pszenna 5-6 łyżek
    kakao 4 kopiaste łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    Krem śmietanowy

    śmietana 30-36 % 500 ml
    serek mascarpone 250 g
    cukier puder 3 łyżki
    Wiśnie w alkoholu z ponczem

    drylowane wiśnie z kompotu 400 g
    kompot z wiśni 300 ml
    wódka 150 ml
    skrobia ziemniaczana 1-2 łyżki
    cukier puder 1 łyżka
    dodatkowo gorzka czekolada 100 g
Wystaw ocenę:

4.48 (155 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ( na najwyższych obrotach miksera). Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskając na nim obręcz tortownicy ( boków formy nie natłuszczamy ). Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C. Biszkopt pieczemy przez 35-40 minut. Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości na blat, w formie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Obrócone dnem do góry na kratce, wtedy biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia.
    Wódkę mieszamy z kompotem w ilości 100 ml dodajemy wiśnie i odstawiamy na noc do lodówki. Pozostałą ilość kompotu mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Następnie gotujemy do momentu zgęstnienia, stale mieszając. Kisiel odstawiamy do wystygnięcia. Wiśnie odsączamy i przekładamy do kisielu, mieszamy. Pozostałym płynem, w którym moczyły się wiśnie nasączamy blaty biszkoptu.
    Mocno schłodzoną śmietankę, serek mascarpone umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy zaczynając od średnich obrotów miksera. Z czasem gęstnienia kremu zwiększamy obroty miksera, kontrolując przy tym konsystencję kremu. Należy jednak uważać, aby nie przebić kremówki. Na końcu dodajemy wcześniej przesiany cukier puder i wszystkie składniki ubijamy na sztywny krem.
  • 2. Czekoladę ścieramy na wiórki. Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Każdy z nich skrapiamy ponczem. Pierwszy blat przekładamy na podkład do tortu. Na biszkopt wykładamy połowę wiśni w kisielu i rozprowadzamy po całym krążku. Wykładamy warstwę kremu, wyrównujemy i posypujemy odrobiną czekolady. Czynność powtarzamy z drugim blatem ciasta. Na wierzch wykładamy ostatni najlepiej dolny blat ciasta. Na wierzch i boki wykładamy krem, wyrównujemy. Wiórki czekoladowe wykładamy na wierzch tortu, dekorujemy wg uznania.

Porady

Kremówka musi być mocno schłodzona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować