Świąteczny zawijaniec z kajmakiem i powidłem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny zawijaniec z mnóstwem domowego powidła, słodkiej masy kajmakowej i aromatycznego cynamonu. Polecam na świąteczny stół i nie tylko.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego

    Na ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    2 białka
    5 łyżek oleju
    5 łyżek syropu z mniszka lekarskiego
    ewentualnie pół szklanki ciepłego mleka

    Na nadzienie:
    1 słoiczek powidła śliwkowego
    40 dag masy kajmakowej
    cynamon mielony według uznania

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak Powidła

Świąteczny zawijaniec z kajmakiem i powidłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn. 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • Ciasto. 2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy białka, wlewamy olej, syrop z mniszka i rozczyn, zagniatamy ciasto dodając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
  • Zawijanie. 3. Zawijanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Następnie każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko posypanej mąką na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta smarujemy kajmakiem, powidłem i oprószamy cynamonem.
  • Zawijanie. 4. Zawijanie: Następnie zawijamy w rulony jak roladę i nadajemy kształt półksiężyca.
  • Do pieczenia. 5. Do pieczenia: Następnie zawijańce układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Do pieczenia. 6. Do pieczenia: Zawijańce nacinamy ostrym nożem.
  • Pieczenie. 7. Pieczenie: Zawijańce pieczemy w temperaturze około 40- 45 minut do zrumienienia.
  • Podajemy. 8. Podanie: Upieczone studzimy. Kroimy w plastry i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast syropu z mniszka można użyć miodu. Z przepisu wyszło mi dwa spore zawijańce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować