Świąteczny zawijaniec z kajmakiem i powidłem

  • wyświetlono: 282 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszny zawijaniec z mnóstwem domowego powidła, słodkiej masy kajmakowej i aromatycznego cynamonu. Polecam na świąteczny stół i nie tylko.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki syropu z mniszka lekarskiego

Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 jajka
2 białka
5 łyżek oleju
5 łyżek syropu z mniszka lekarskiego
ewentualnie pół szklanki ciepłego mleka

Na nadzienie:
1 słoiczek powidła śliwkowego
40 dag masy kajmakowej
cynamon mielony według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczny zawijaniec z kajmakiem i powidłem

  • Rozczyn.1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z syropem z mniszka, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • Ciasto.2. Ciasto: Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajka, dodajemy białka, wlewamy olej, syrop z mniszka i rozczyn, zagniatamy ciasto dodając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
  • Zawijanie.3. Zawijanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Następnie każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko posypanej mąką na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta smarujemy kajmakiem, powidłem i oprószamy cynamonem.
  • Zawijanie.4. Zawijanie: Następnie zawijamy w rulony jak roladę i nadajemy kształt półksiężyca.
  • Do pieczenia.5. Do pieczenia: Następnie zawijańce układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Do pieczenia.6. Do pieczenia: Zawijańce nacinamy ostrym nożem.
  • Pieczenie.7. Pieczenie: Zawijańce pieczemy w temperaturze około 40- 45 minut do zrumienienia.
  • Podajemy.8. Podanie: Upieczone studzimy. Kroimy w plastry i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast syropu z mniszka można użyć miodu.
Z przepisu wyszło mi dwa spore zawijańce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżoweboże narodzeniekajmakpowidłodrożdżowe słodkie

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowy zawijaniec z makiem i wiśniami

Dodane przez: iziona

Drożdżowy zawijaniec z makiem i wiśniami

Ja jestem leniwa i używam gotowej...

Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami

Dodane przez: Ewelina Marcin

Szarlotka z kajmakiem i chrupiącymi migdałami

Pachnące słodkimi jabłkami i cynamonem...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Makowiec z nutką kajmaku i cytryny

A może ktoś się skusi i na święta...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Zawijaniec z kąpieli

Bardzo smaczne ciasto z makiem....

Miodownik z kajmakiem i jabłkami

Dodane przez: AnkaFiranka

Miodownik z kajmakiem i jabłkami

Przedstawiam masę kajmakową oraz...

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem

Mięciutkie, mocno czekoladowe ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE