NAJLEPSZY PIERNIK Z POWIDŁAMI I KAJMAKIEM

4.44 (192 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Wilgotne, aromatyczne i pyszne ciasto piernikowe

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę o średnicy 23-25 cm:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 łyżka cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru pudru
    0,5 szklanki mleka
    5 łyżek płynnego miodu
    3/4 szklanki oleju
    Do przełożenia:
    powidła śliwkowe
    masa kajmakowa
    Polewa:
    150 g. gorzkiej lub mlecznej czekolady
    1 łyżka masła
    5 łyżek śmietanki 30 lub 36 %
    Dodatkowo:
    skórka strata z 1 cytryny
    sok z połowy cytryny
    pół szklanki przegotowanej wody
    1 łyżeczka cukru
    masło do natłuszczenia tortownicy
    mąka do oprószenia tortownicy
Wystaw ocenę:

4.44 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Kajmak Powidła

Najlepszy piernik z powidłami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijam mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym miksując dalej dolewam olej, miód i mleko. Mąkę mieszam z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami - dodaję do zmiksowanej masy, jeszcze raz miksuję do połączenia. Ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy i piekę w 180 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) ok. 50 minut - do suchego patyczka. Ciasto wyrośnie "z górką".
    Z ostudzonego ciasta ścinam wierzch, a pozostałą część przecinam na dwa blaty. Ściętą część rozcieram na okruszki i mieszam z powidłami oraz startą skórką cytrynową. Jedną część ciasta nasączam mieszanką soku z cytryny, cukru i wody, wykładam powidła z pokruszonym piernikiem, a na nie ok. 0,5 cm warstwę masy kajmakowej. Przykrywam wszystko drugim blatem ciasta, ten również nasączam wodą z cytryną i cukrem.
    Polewa: pokruszoną czekoladę rozpuszczam razem z masłem i śmietanką w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą; płynną czekoladą pokrywam całe ciasto. Zostawiam na kilka godzin do schłodzenia w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować