Najlepszy piernik z powidłami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijam mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, po czym miksując dalej dolewam olej, miód i mleko. Mąkę mieszam z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami - dodaję do zmiksowanej masy, jeszcze raz miksuję do połączenia. Ciasto przekładam do natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy i piekę w 180 stopniach (góra-dół, bez termoobiegu) ok. 50 minut - do suchego patyczka. Ciasto wyrośnie "z górką".
Z ostudzonego ciasta ścinam wierzch, a pozostałą część przecinam na dwa blaty. Ściętą część rozcieram na okruszki i mieszam z powidłami oraz startą skórką cytrynową. Jedną część ciasta nasączam mieszanką soku z cytryny, cukru i wody, wykładam powidła z pokruszonym piernikiem, a na nie ok. 0,5 cm warstwę masy kajmakowej. Przykrywam wszystko drugim blatem ciasta, ten również nasączam wodą z cytryną i cukrem.
Polewa: pokruszoną czekoladę rozpuszczam razem z masłem i śmietanką w misce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą; płynną czekoladą pokrywam całe ciasto. Zostawiam na kilka godzin do schłodzenia w lodówce.
Komentarze