REKLAMA

Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem

wyświetlono: 506 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe. Wiele osób narzeka, że dużo pracy przy nich i nie zawsze się udają. Mam to szczęście, że uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe i zawsze mi się udaje. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i ciepła. W zagniataniu nie pomoże żaden robot kuchenny, musimy użyć własnych rąk i dać ciastu trochę własnego ciepła. Kocham zaskakiwać moją rodzinę różnymi słodkościami, a oni odwdzięczają mi się zjadając wszystko do ostatniego okruszka. W tym roku na moim świątecznym stole na pewno znajdzie się taki drożdżowy zawijaniec z dużą ilością powidła śliwkowego, oczywiście powidło z domowej spiżarni i z dużą ilością pachnącego cynamonu. Wam również polecam to ciasto. Zanotujcie przepis i upieczcie na święta. Uwierzcie jest pyszne. Zachęcam do pieczenia i smacznego życzę.

opublikowany: 31.12.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 3 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    3 dag świeżych drożdży
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki tortowej

    Na ciasto:
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią )
    2 łyżki masła lub margaryny ( najlepiej masła )

    Na nadzienie:
    1 słoiczek powidła śliwkowego ( u mnie domowe )
    cynamon mielony według uznania

    Na lukier:
    1 małe białko ( zimne z lodówki )
    niepełna szklanka cukru pudru

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Rozczyn. 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • Ciasto. 2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy, powinna być ciepła, ale nie gorąca czy zimna. Jajko, żółtko i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, masło i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolewamy odrobinę ciepłego mleka.
  • Ciasto. 3. Wyrastanie: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
  • Rolowanie. 4. Rolowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o długości foremki, czyli tak około 30 cm, szerokość około 27 cm. Ciasto smarujemy powidłem i oprószamy mielonym cynamonem według uznania. Uwielbiam cynamon, więc go nie żałowałam.
  • Do pieczenia. 5. Do pieczenia: Następnie ciasto zwijamy w rulon i przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Jeżeli chcemy, żeby nadzienie nam nie wypłynęło podczas pieczenia należy z jednej strony ciasta pozostawić pasek bez nadzienia, ja niestety całe ciasto wysmarowałam powidłem i już podczas przenoszenia do formy nadzienie trochę wypłynęło, a co za tym idzie w trakcie pieczenia również.
  • Pieczenie. 6. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
  • Lukrowanie. 7. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie biały. Możemy nie zużyć całego cukru, dlatego dodajemy go stopniowo, jego ilość zależy od wielkości białka. Pamiętajmy o wcześniejszym sparzeniu jajka. Gotowy lukier rozsmarowujemy na ciasto pozwalając mu lekko spływać po bokach. Posypujemy posiekanymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
    Gotowe ciasto kroimy w plastry i podajemy.
    Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 12 porcji. Białko do lukru należy sparzyć. Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: beatka3421

Zawijaniec drożdżowy z kakao

Zawijaniec to najbardziej popularne i uwielbiane przez całą moją rodzinę ciasto. Piekła go zawsze moja babcia .

kategoria: Desery opublikowany: 11.05.2013 | wyświetlono: 18828 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Anitka0804 Anitka0804

Drożdżowy Zawijaniec

Pyszny zawijaniec z nadzieniem

kategoria: Pieczywo do kawy Desery powidła opublikowany: 10.03.2015 | wyświetlono: 575 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE