Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem

  • wyświetlono: 315 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe. Wiele osób narzeka, że dużo pracy przy nich i nie zawsze się udają. Mam to szczęście, że uwielbiam wyrabiać ciasto drożdżowe i zawsze mi się udaje. Ciasto drożdżowe wymaga cierpliwości i ciepła. W zagniataniu nie pomoże żaden robot kuchenny, musimy użyć własnych rąk i dać ciastu trochę własnego ciepła. Kocham zaskakiwać moją rodzinę różnymi słodkościami, a oni odwdzięczają mi się zjadając wszystko do ostatniego okruszka. W tym roku na moim świątecznym stole na pewno znajdzie się taki drożdżowy zawijaniec z dużą ilością powidła śliwkowego, oczywiście powidło z domowej spiżarni i z dużą ilością pachnącego cynamonu. Wam również polecam to ciasto. Zanotujcie przepis i upieczcie na święta. Uwierzcie jest pyszne. Zachęcam do pieczenia i smacznego życzę.

bgg (Kopiowanie)
  • 12 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
3 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej

Na ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
1 jajko
1 żółtko
1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią )
2 łyżki masła lub margaryny ( najlepiej masła )

Na nadzienie:
1 słoiczek powidła śliwkowego ( u mnie domowe )
cynamon mielony według uznania

Na lukier:
1 małe białko ( zimne z lodówki )
niepełna szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem

  • Rozczyn.1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • Ciasto.2. Ciasto: Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy, powinna być ciepła, ale nie gorąca czy zimna. Jajko, żółtko i oba cukry ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, masło i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Jeśli ciasto jest zbyt luźne dosypujemy mąki tortowej, a gdy jest zbyt twarde dolewamy odrobinę ciepłego mleka.
  • Ciasto.3. Wyrastanie: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
  • Rolowanie.4. Rolowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o długości foremki, czyli tak około 30 cm, szerokość około 27 cm. Ciasto smarujemy powidłem i oprószamy mielonym cynamonem według uznania. Uwielbiam cynamon, więc go nie żałowałam.
  • Do pieczenia.5. Do pieczenia: Następnie ciasto zwijamy w rulon i przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Jeżeli chcemy, żeby nadzienie nam nie wypłynęło podczas pieczenia należy z jednej strony ciasta pozostawić pasek bez nadzienia, ja niestety całe ciasto wysmarowałam powidłem i już podczas przenoszenia do formy nadzienie trochę wypłynęło, a co za tym idzie w trakcie pieczenia również.
  • Pieczenie.6. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
  • Lukrowanie.7. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie biały. Możemy nie zużyć całego cukru, dlatego dodajemy go stopniowo, jego ilość zależy od wielkości białka. Pamiętajmy o wcześniejszym sparzeniu jajka. Gotowy lukier rozsmarowujemy na ciasto pozwalając mu lekko spływać po bokach. Posypujemy posiekanymi orzechami i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
    Gotowe ciasto kroimy w plastry i podajemy.
    Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.
Białko do lukru należy sparzyć.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoorzechyciasto drożdżoweboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z lodówki z żurawiną i cynamonem

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto drożdżowe z lodówki z żurawiną i...

Ulubione ciasto moich domowników,...

Rolada drożdżowa z powidłami śliwkowymi

Dodane przez: bienpyt

Rolada drożdżowa z powidłami śliwkowymi

Bardzo delikatne, puszyste ciasto...

Drożdżowe ze śliwkami

Dodane przez: AnetaSłużałek

Ciasto drożdżowe ze śliwkami, kruszonką i...

Takie drożdżowe robiła moja babcia...

DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ

Dodane przez: violast11

DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i...

Pyszne wilgotne, puszyste ciasto...

Babka drożdżowa z cynamonem

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Babka drożdżowa z cynamonem

Dla mnie cynamon to niewątpliwy...

Ciasto drożdżowe z pomarańczą, powidłami śliwkowymi i orzechową kruszonką

Dodane przez: martynaprzewlocka

Ciasto drożdżowe z pomarańczą, orzechową...

Wieniec drożdżowy bardzo fajnie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE