Malinowa chmurka na biszkopcie lub kruchym cieście

4.97 (149 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Malinowa chmurka

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto kruche bądź biszkopt z 6 jaj.
    Ciasto kruche:
    3 żółtka
    30 g cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    150 g mąki
    100 g masła
    Składniki ciasta połączyć razem. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Włożyć do brytfanki wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Przed pieczeniem podziurkować widelcem. Piec w temp 190-200 stopni przez 15-20 min. Wystudzić.
    lub

    Biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 – 180 stopni – 30-40 minut.
    Beza z migdałami:
    3 białka
    150 g cukru pudru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    50 g migdałów
    Białka dobrze ubić ze szczyptą soli, dodawać cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
    Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto bezowe, oprószyć płatkami migdałów. Piec w temp 140 stopni 1 godzinę, zmniejszyć temperaturę 120 stopni i piec 15 min (przy 15 minutach można użyć termoobieg). Wystudzić.
    Galaretka z malinami:
    600 g malin (mrożone lub świeże)
    3 malinowe galaretki, każda na 500 ml wody
    3,5 szkl wrzącej wody
    Galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wody, przestudzić i wymieszać z malinami. Dobrze schłodzić. Bardzo tężejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt bądź ciasto kruche, schłodzić w lodówce.
    Krem:
    500 ml śmietanki 36%
    300-350 serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    nasiona z laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
    Śmietanę połączyć z serkiem i ubić. Dodawać cukier i wanilię.
    Ciasto z galaretkę wyjąć z lodówki, krem z mascarpone wyłożyć na galaretkę malinową. Na wierz wyłożyć bezę. Schłodzić w lodówce.
Wystaw ocenę:

4.97 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Galaretki Beza

Malinowa chmurka na biszkopcie lub kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki:
    Ciasto kruche bądź biszkopt z 6 jaj.
    Ciasto kruche:
    3 żółtka
    30 g cukru pudru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    150 g mąki
    100 g masła
    Składniki ciasta połączyć razem. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut. Włożyć do brytfanki wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem i ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Przed pieczeniem podziurkować widelcem. Piec w temp 190-200 stopni przez 15-20 min. Wystudzić.
    lub

    Biszkopt:
    6 jaj
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i stopniowo żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 175 – 180 stopni – 30-40 minut.
    Beza z migdałami:
    3 białka
    150 g cukru pudru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    50 g migdałów
    Białka dobrze ubić ze szczyptą soli, dodawać cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną.
    Blaszkę wyłożyć papierem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto bezowe, oprószyć płatkami migdałów. Piec w temp 140 stopni 1 godzinę, zmniejszyć temperaturę 120 stopni i piec 15 min (przy 15 minutach można użyć termoobieg). Wystudzić.
    Galaretka z malinami:
    600 g malin (mrożone lub świeże)
    3 malinowe galaretki, każda na 500 ml wody
    3,5 szkl wrzącej wody
    Galaretki rozpuścić w 3,5 szkl wody, przestudzić i wymieszać z malinami. Dobrze schłodzić. Bardzo tężejącą galaretkę wyłożyć na biszkopt bądź ciasto kruche, schłodzić w lodówce.
    Krem:
    500 ml śmietanki 36%
    300-350 serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    nasiona z laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego
    Śmietanę połączyć z serkiem i ubić. Dodawać cukier i wanilię.
    Ciasto z galaretkę wyjąć z lodówki, krem z mascarpone wyłożyć na galaretkę malinową. Na wierz wyłożyć bezę. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować