REKLAMA

Świąteczny tort bezowy

wyświetlono: 3116 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Wspaniały i bardzo efektowny tort bezowy z masą makowo-jabłkową i kremem korzennym. Jest lekki, delikatny i niezwykle pyszny!

opublikowany: 17.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 5 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Beza - 2 blaty po ok 25cm:
    Białka jaj - 6szt
    Cukier (najlepiej drobny) - 300g
    Ocet - 1 łyżka
    Mąka ziemniaczana - 2 łyżki płaskie

    Masa makowo - jabłkowa:
    Mak mielony - 100g
    Mleko - 120ml
    Bakalie - 80g
    (u mnie rodzynki, żurawina, figi, morele, skórka pomarańczowa)
    Jabłka prażone z cukrem - 100g
    Migdały płatki - 2 łyżki
    Miód - 1 łyżka

    Krem korzenny:
    Śmietanka 30% - 200ml
    Mascarpone - 150g
    Cukier puder - 2 płaskie łyżki
    Przyprawa do piernika - 1 łyżeczka
Ocena:

(średnia 2.33 z 3 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Świąteczny tort bezowy?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza:
    Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni, góra-dół. Jeśli macie termoobieg, możecie upiec oba blaty na raz. 2 blachy wykładamy papierem do pieczenia i na każdej rysujemy koło mające ok 25cm.

    Białka w temperaturze pokojowej ubijamy (zaczynamy od małych obrotów i dochodzimy do najwyższych). Kiedy piana będzie już sztywna, dodajemy partiami cukier - następna partia, gdy poprzednia już się rozpuści. Z ostatnią partią cukru dodajemy mąkę i ocet. Bezę dzielimy na pół i rozkładamy na przygotowanych blachach. Z każdej porcji układamy okrągły blat.
    Wkładamy do piekarnika, włączamy termoobieg. Pieczemy 10 minut w 120 stopniach, zmniejszamy do 90 stopni i pieczemy jeszcze 110 minut. Pozostawiamy w zamkniętym piekarniku (jeśli zaczyna parować to otwieramy). Bezy muszą się jeszcze tak osuszyć - najlepiej 2-3 godziny.

    Mak z jabłkami:
    Mleko gotujemy. Dodajemy mak i mieszamy, gotując na małym ogniu. Kiedy mleko zupełnie się wchłonie, dodajemy prażone jabłka, pokrojone bakalie i płatki migdałowe. Smażymy jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodajemy miód, wyłączmy ogień i pozostawiamy masę pod przykryciem do ostygnięcia. Masa nie jest bardzo słodka, ale taka ma być. Beza nadgoni słodyczą ;).

    Krem korzenny:
    Zimną śmietankę ubijamy na wysokich obrotach z cukrem pudrem. Kiedy będzie już gęsta, dodajemy przyprawę do piernika i mascarpone. Mieszamy, aż dokładnie się połączą. Masę wkładamy do lodówki.

    Tort najlepiej składać przed samym podaniem. Na talerzu układamy blat bezowy. Na niego masę makową (nie dociskamy za mocno), potem krem korzenny i drugi blat bezowy.

Notka redakcyjna

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: emalitowska emalitowska

Tort bezowy

Znika w kilka chwil

kategoria: Ciasta opublikowany: 29.07.2017 | wyświetlono: 6962 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: agata12m

Świąteczny tort makowy

Tort makowy z kremem miodowym z polewą czekoladową.

kategoria: Ciasta torty opublikowany: 02.11.2018 | wyświetlono: 1317 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE