Świąteczny piernik z gruszkami i figami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki, wilgotny i bardzo smaczny piernik. Doskonały nie tylko na święta

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki.
    125 g margaryny.
    1 szklanka cukru.
    2 jajka.
    słoik dżemu porzeczkowego
    20 g przyprawy do piernika.
    2,5 łyżeczki sody.
    2 łyżki kakao.
    3 gruszki
    4 świeże figi
    Lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    Łyżeczka przyprawy do piernika
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Świąteczny piernik z gruszkami i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Masło rozpuścić w rondelku,dodać cukier,kakao, przyprawę do piernika i dżem. Podgrzewać az składniki sie połączą. Lekko studzimy. Mąkę miksujemy z przestudzoną masą, następnie dodajemy jajka i na końcu sodę. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy, mieszamy łyżką. Ciadto wykładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy figi pokrojone w ćwiartki. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polewamy lukrem: cukier puder mieszamy że śmietaną i przyprawą do piernika.

Porady

Piernik najlepiej smakuje następnego dnia. Można do niego dodać również pokrojone orzechy lub migdaly. Polać możemy to polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować