Świąteczny piernik z gruszkami i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku,dodać cukier,kakao, przyprawę do piernika i dżem. Podgrzewać az składniki sie połączą. Lekko studzimy. Mąkę miksujemy z przestudzoną masą, następnie dodajemy jajka i na końcu sodę. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy, mieszamy łyżką. Ciadto wykładamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy figi pokrojone w ćwiartki. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polewamy lukrem: cukier puder mieszamy że śmietaną i przyprawą do piernika.
Porady
Piernik najlepiej smakuje następnego dnia. Można do niego dodać również pokrojone orzechy lub migdaly. Polać możemy to polewą czekoladową.
Komentarze