Tradycyjne Wigilijne śledzie w śmietanie do ziemniaków

4.5 (164 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Ta potrawa jest obowiązkowa na kolacji Wigilijnej w moim domu. Od lat śledzie w śmietanie podane z ziemniakami to moje ulubione danie i w tym dniu smakuje nam najbardziej.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe w occie
    1 duża cebula
    gęsta śmietana 18% 1 kubek 330g
    kremówka 30% 200ml lub więcej,
    sól ,
    pieprz,
    cukier.
    ziemniaki - ilość wg.uznania.
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tradycyjne wigilijne śledzie w śmietanie do ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie 1. Ziemniaki obieramy o gotujemy w osolonej wodzie.
    Śledzie obieramy ze skóry i kroimy w paski 2cm ,cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. W misce mieszamy obie śmietany, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy opcjonalnie cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinkę aby smaki przeszły. Tak przygotowane śledzie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować