Ta potrawa jest obowiązkowa na kolacji Wigilijnej w moim domu. Od lat śledzie w śmietanie podane z ziemniakami to moje ulubione danie i w tym dniu smakuje nam najbardziej.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
4 płaty śledziowe w occie
1 duża cebula
gęsta śmietana 18% 1 kubek 330g
kremówka 30% 200ml lub więcej,
sól ,
pieprz,
cukier.
ziemniaki - ilość wg.uznania.
Tradycyjne wigilijne śledzie w śmietanie do ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy o gotujemy w osolonej wodzie.
Śledzie obieramy ze skóry i kroimy w paski 2cm ,cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. W misce mieszamy obie śmietany, posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy opcjonalnie cukrem, solą i pieprzem. Odstawiamy na godzinkę aby smaki przeszły. Tak przygotowane śledzie podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Komentarze