Kluski z makiem - nie może ich zabraknąć wśród dwunastu wigilijnych dań na moim stole. Przepis jest prosty, ale polecam przygotować domowe kluski i samodzielnie zmielić mak - smak dania będzie wyjątkowy.
50 min
Dla 4 osób
Składniki:
Kluski:
3 szklanki mąki
3 jajka
ok. 1/4 szklanki wody
szczypta soli
Masa makowa:
100 g maku
1 łyżka miodu
2 łyżeczki masła
kilka kropli aromatu migdałowego
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka posiekanych orzechów
1 łyżka rodzynek
Wigilijne kluski z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść twarde ciasto. Cienko rozwałkować, pociąć na pasy i pokroić grube kluski. Ja pokroiłam radełkiem. Ugotować w osolonej wodzie.
2.Oczyszczony mak zalać wrzątkiem i gotować 10 minut. Po przestygnięciu odsączyć na sitku i najlepiej tradycyjnie utrzeć wałkiem w makutrze. Ostatecznie można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Masło rozgrzać na patelni, dodać mak, bakalie, aromat, miód i mieszając chwilę smażyć. Włożyć ugotowany makaron i wymieszać. Kluski z makiem serwujemy na półmisku lub bezpośrednio każdemu przy stole w głębokim talerzu.
Komentarze