Od lat przygotowuję pierniki z tego przepisu. Moja rodzina je uwielbia.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
750-800 g mąki
pół opakowania proszku do pieczenia
125 ml mleka
125 g masła lub margaryny
niecałą szklankę cukru
250 g miodu
3 płaskie łyżki kakao
3/4 opakowania przyprawy do piernika
2 żółtka
Świąteczne pierniczki - prosty i sprawdzony przepis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
2.Mleko zagotować. Dodać masło lub margarynę i rozpuścić. Cały czas gotować na małym ogniu. Dodać cukier. Gdy się rozpuści dodać miód, kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać.
3.Gorącą masę dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać 2 żółtka.
4.Ciasto rozwałkować i wyciąć pierniczki. Piec 13-14 minut w 170°C. Po wyjęciu pierniczków z piekarnika i ostudzeniu można je udekorować używając gorzkiej czekolady i kolorowej posypki.
Komentarze