Oto mój sprawdzony przepis na pierniczki. Proste i szybkie w przygotowaniu.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
750 g mąki
pół opakowania proszku do pieczenia (ok. 2 łyżeczki)
125 ml mleka
125 g masła lub margaryny
niecałą szklankę cukru
250 g miodu
3 łyżki kakao
3/4 opakowania przyprawy do piernika
2 żółtka
Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Mleko zagotować z cukrem zagotować. Dodać masło i rozpuścić. Cały czas gotować na małym ogniu. Następnie dodać miód, kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać.
Gorącą masę dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać 2 żółtka.
Ciasto rozwałkować na na ok. 0,5 cm i wyciąć pierniczki. Piec ok. 13 minut w 170°C. Po wyjęciu pierniczków z piekarnika i ostudzeniu można je udekorować używając np. gorzkiej czekolady i kolorowej posypki.
Porady
Pierniczki można upiec na ostatnią chwilę, ponieważ od razu są miękkie.
Komentarze