Jeśli pierniczki nie są naszymi ulubionymi ciastkami lub marzy nam się smakowita odmiana, upieczmy ciasteczka świąteczne! Mogą to być zwykłe kruche ciasteczka, jednak dzięki dodatkom i drobnymi modyfikacjom, mogą stać się one wykwintnymi wypiekami na ten szczególny czas. Co warto dodać, by zyskały na smaku? Nawet szczypta rozgrzewających przypraw – czy to cynamonu, imbiru, kardamonu, anyżu czy gałki muszkatołowej odmieni je i sprawi, że nie będą już zwykłymi ciastkami.

Sprawdź też przepis na rurki z kremem i ciasteczka przez maszynkę!

Przepis na ciasteczka świąteczne

Przepisów na ciasteczka świąteczne można spotkać wiele. Przygotowując ciasteczka świąteczne od czasu do czasu mąkę pszenną, można zamienić na zmielone migdały lub orzechy włoskie. Takie ciasteczka orzechowe będą interesującym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Zamiast masła można stosować olej kokosowy. Najpopularniejsze ciasteczka świąteczne, jakie znamy to oczywiście pierniczki. Mogą być przygotowane z dużym wyprzedzeniem i pozostawione w szklanym słoiku lub metalowej puszce do zmięknięcia. Ciasteczka świąteczne to także okazja do stosowania różnego rodzaju wyszukanych dodatków np.: laski wanilii, suszonych owoców czerwonej porzeczki albo suszonych wiśni. Popularne rodzynki namoczone w koniaku albo brandy, to także świetny sposób na świąteczne ciasteczka.

Ciasteczka świąteczne będą świetnie smakować, gdy ozdobimy je polewą czekoladową, wypełnimy kremem orzechowo-czekoladowym albo kajmakiem. Niecodziennym przysmakiem będą ciasteczka wykonane z dodatkiem solonego karmelu. Ten coraz popularniejszy smakołyk zaskarbi sobie nawet tradycyjnych smakoszy.

Ciasteczka świąteczne – jak zrobić?

Poszukując odpowiedniego przepisu na ciasteczka świąteczne, można sięgnąć po inspiracje z wielu zakątków świata. W Skandynawii wielką popularnością cieszą się pepparkakor, czyli rodzaj pierniczków, który nie wymaga długiego leżakowania. W Niemczech natomiast wypieką ciasteczka świąteczne znane jako lebkuchen. Ten rodzaj słodkości można znaleźć jako okrągłe ciastka obficie polane lukrem.

Jak ozdobić ciasteczka świąteczne?

Nie zapominajcie więc o dekoracji! Kolorowe posypki, cukrowe pianki i lukier potrafią wznieść takie drobne wypieki na sam szczyt. Dzięki nim ciasteczka świąteczne staną się nie tylko smaczną przekąską, ale i wspaniałą dekoracją choinki czy świątecznego stołu. Nie zapomnijcie też o bakaliach.  Ciasteczka świąteczne pełne suszonych owoców, orzechów, kandyzowanych skórek z cytrusów czy aromatycznym marcepanie będą świetnym okolicznościowym prezentem. Jeżeli została Wam masa makowa po przygotowaniu makowca, to wykorzystajcie ją do ciasteczek świątecznych. Wystarczy przygotować kruche ciasto, rozwałkować je na placek, posmarować masą makową i zawinąć w rulon. Takie ciasto kroimy na plastry, pieczemy i mamy pyszne ciasteczka świąteczne. Jednocześnie wykorzystujemy nadmiar produktów, które zostały z przygotowania innych wypieków.

Ważny jest także kształt, jaki mają nasze ciasteczka świąteczne. Na przykład gwiazdki, choinki, bałwanki, wprowadzą nas w ten szczególny zimowy klimat. Dzięki odpowiednim foremkom nasze małe wypieki, nawet jeśli zrobimy je z klasycznego kruchego ciasta, ale odpowiednie udekorujemy, zmienią się w prawdziwe ciasteczka na święta Bożego Narodzenia.

Zobacz też inne przepisy na słodkie potrawy wigilijne:

makowiec

pierniki świąteczne

piernik i piernik staropolski

ciasta świąteczne

sernik świąteczny

sernik z bakaliami

miodownik

kutia