Jeśli pierniczki nie są naszymi ulubionymi ciastkami, upieczmy ciasteczka świąteczne! Mogą to być zwykłe kruche ciasteczka, jednak dzięki dodatkom i drobnymi modyfikacjom, mogą stać się one wykwintnymi wypiekami na ten szczególny czas. Co warto dodać, by zyskały na smaku? Nawet szczypta rozgrzewających przypraw – czy to cynamonu, imbiru, kardamonu czy gałki muszkatołowej - odmieni je i sprawi, że nie będą już zwykłymi ciastkami.

Nie zapomnijcie też o bakaliach – suszonych owocach, orzechach, kandyzowanych skórkach z cytrusów czy marcepanie. Została Wam masa makowa po przygotowaniu makowca? Przygotujcie ciasteczka świąteczne z jej wykorzystaniem! Wystarczy przygotować kruche ciasto, rozwałkować je na placek, posmarować masą makową i zawinąć w rulon. Takie ciasto kroimy na plastry, pieczemy i mamy pyszne ciastka, a jednocześnie wykorzystujemy nadmiar produktów, które zostały z przygotowania innych wypieków.

Ważny jest także kształt - gwiazdki, choinki, bałwanki - wprowadzą nas w ten szczególny zimowy klimat. Dzięki odpowiednim foremkom nasze małe wypieki, nawet jeśli zrobimy je z klasycznego kruchego ciasta, ale odpowiednie udekorujemy, zmienią się w prawdziwe ciasteczka na Święta. Nie zapominajcie więc o dekoracji! Kolorowe posypki i lukier potrafią wznieść takie drobne wypieki na sam szczyt. Dzięki nim ciasteczka świąteczne staną się nie tylko smaczną przekąską, ale i wspaniałą dekoracją choinki czy świątecznego stołu.

 

Zobacz też inne przepisy na słodkie potrawy wigilijne:

makowiec

pierniki świąteczne

piernik

ciasta świąteczne

sernik świąteczny

sernik z bakaliami

miodownik

kutia