Świąteczne korzenne pierniczki na choinkę

4.99 (179 ocen)

  • 40 min

Bez pierników nie ma u mnie w domu, ani choinki, ani świąt. Pieczemy i ozdabiamy je wspólnie z dziećmi od wielu lat. To świetna zabawa i mile spędzony razem czas.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    80 dag mąki pszennej
    20 dag cukru
    20 dag miodu prawdziwego- dowolnego
    2 jajka
    1 żółtko
    20 dag margaryny
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka czubata kakao
    4- 5 płaskich łyżeczek przyprawy do piernika- korzennej

    Lukier:
    15 dag cukru pudru
    1 białko
    sok z cytryny

    Dekoracja:
    kolorowy barwnik spożywczy
    kolorowy kokos
    kolorowa posypka spożywcza
    siekane orzechy
    pokruszone płatki migdałowe
    mak

    Foremki do wykrawania



Wystaw ocenę:

4.99 (179 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Pierniczki Choinki

Świąteczne korzenne pierniczki na choinkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Stopić razem: margarynę, miód, cukier. Na końcu wsypać kakao- wymieszać dokładnie.
    Wystudzić.
  • 2. Mąkę przesiać.
    Na stolnicy połączyć razem wszystkie składniki . Wyrobić ręką. Wlać do masy zimne mleko, wsypać na końcu przyprawę.
  • 3. Ciasto po wyrobieniu powinno być kleiste. Robimy z niego kulkę. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godz.
  • wykrawanie pierniczków 4. Po tym czasie na stolicę wysypujemy mąkę- cienką warstwę. Wykładamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm.
  • pierniczki i foremki do wykrawania 5. Blaszkę wykładamy pergaminem, najlepiej mieć 2 na zmianę, bo ciasteczka szybko się pieką.
    Układamy na blasze pierniczki w odstępach, bo wyrosną nieco.
  • pierniczki przed pieczeniem 6. Pieczemy ok. 8 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Później temp. możemy zmniejszyć do 160 stop. C.
  • ubijanie piany na lukier 7. Przygotowanie lukru:
    Białko ubijamy na szybkich obrotach mikserem przez 15 min. Ważny jest czas, oby nie krótszy. Wlewamy sok z cytryny.
  • zdobienie pierników- lukry i barwniki 8. Lukier dzielimy na części, jedną zostawiamy białą. Do reszty wsypujemy po odrobinie różnych barwników spożywczych.
  • upieczone pierniczki 9. Upieczone pierniczki wyciągamy z pieca.
    Jeśli chcemy powiesić je na choince, od razu wykałaczką robimy otworki, na sznureczek ozdobny.
  • polukrowane pierniczki 10. Wystudzone pierniczki malujemy lukrem i dekorujemy według upodobań.
  • napis z pierniczków 11. Smacznego życzę i miłych, rodzinnych, kolorowych Świąt :)

Porady

Z tej porcji wychodzi dużo średnich pierniczków. Jeśli chcemy, możemy powiesić je na choince, są długo świeże i aromatyczne. A w mieszkaniu pachnie pięknie korzeniami, aż do rozbioru choinki. Możemy je od razu po upieczeniu nawlekać na kolorowe nitki, np złote lub bordowe. Sami przygotowujemy sobie przyprawę korzenną, tj bierzemy w równych proporcjach, zmielone: goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir. Miód prawdziwy możemy zastąpić sztucznym. A margarynę- masłem. Podczas pieczenia nie spiekajmy za bardzo ciasta. Lepiej wykrawać je nieco grubsze. Pierniczki możemy przechowywać przez dłuższy czas w pojemnikach metalowych, szczelnie zamknięte. O barwniki spożywcze można zapytać w dobrej cukierni. Pierniczki, to dobry pomysł na słodki prezent, pięknie go tylko opakujmy. Nawet na Mikołajki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować