Bez pierników nie ma u mnie w domu, ani choinki, ani świąt. Pieczemy i ozdabiamy je wspólnie z dziećmi od wielu lat. To świetna zabawa i mile spędzony razem czas.
4.99 (179 ocen)
Porady
Z tej porcji wychodzi dużo średnich pierniczków. Jeśli chcemy, możemy powiesić je na choince, są długo świeże i aromatyczne. A w mieszkaniu pachnie pięknie korzeniami, aż do rozbioru choinki. Możemy je od razu po upieczeniu nawlekać na kolorowe nitki, np złote lub bordowe. Sami przygotowujemy sobie przyprawę korzenną, tj bierzemy w równych proporcjach, zmielone: goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir. Miód prawdziwy możemy zastąpić sztucznym. A margarynę- masłem. Podczas pieczenia nie spiekajmy za bardzo ciasta. Lepiej wykrawać je nieco grubsze. Pierniczki możemy przechowywać przez dłuższy czas w pojemnikach metalowych, szczelnie zamknięte. O barwniki spożywcze można zapytać w dobrej cukierni. Pierniczki, to dobry pomysł na słodki prezent, pięknie go tylko opakujmy. Nawet na Mikołajki.
Komentarze