pierniczki na choinkę

4.48 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Te pierniczki w pieczeniu nie tracą kształtu więc idealnie nadają się do dekorowania. Zaraz po upieczeniu są chrupiące a po kilku dniach miękną.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru pudru
    1/4 szklanki miodu
    1 żółtka
    3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
    łyżka przyprawy do piernika
    25 g masła
    do dekoracji:
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 białko
    łyżka wrzątku
    barwniki spożywcze
    ozdoby cukrowe
Wystaw ocenę:

4.48 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki Choinki

Pierniczki na choinkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i miód rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski razem z sodą, przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Dodać żółtko i wystudzony miód z masłem. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około pół centymetra i wycinać ciasteczka.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. W każde ciasteczko wbić kawałek patyczka szaszłykowego w miejscu, gdzie ma być dziurka na nitkę. Piec w 180*C około 10 minut. Zaraz po upieczeniu zanim ciasteczka jeszcze będą miękkie przepchnąć wykałaczkę na drugą stronę, żeby przebić ciasteczko na wylot. Wystudzić. Białko utrzeć z cukrem pudrem i wrzątkiem. Podzielić lukier na kilka części i zabarwić barwnikami na różne kolory. Dekorować pierniczki i ozdabiać cukrowymi dekoracjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować