Pierniczki - Mikołaje

2.67 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg miodu
    2 szkl cukru
    30 dkg masła
    1,3 kg mąki
    3 jajka
    3 łyżeczki sody (płaskie)
    1/3 szkl mleka
    2 łyżki przyprawy do piernika

    na lukier :
    białko
    3/4 szkl cukru pudru
    czerwony barwnik

    kolorowe cukierki
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Pierniczki - mikołaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier, masło łączymy i podgrzewamy aż do zagotowania. Studzimy. Dodajemy stopniowo mąkę i ucieramy, jajka i cały czas kręcimy. Dodajemy również sodę rozpuszczoną wcześniej w mleku i przyprawę do piernika. Wyrobione ciasto zawijamy w ściereczkę i składamy w chłodnym miejscu .
    Takie ciasto powinno leżakować nawet kilka tygodni , a minimum tydzień.
  • 2. Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na placki . Z placków wykrawamy najróżniejsze wzory. Mogą być zwykłe kółeczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-15 min w piekarniku 180 stopni . Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.
    Z białka i cukru pudru robimy lukier. Barwniki dodajemy zależnie od potrzeby.
    Po wystudzeniu pierniczki pięknie dekorujemy lukrem i cukierkami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować