Pierniczki - mikołaje - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, cukier, masło łączymy i podgrzewamy aż do zagotowania. Studzimy. Dodajemy stopniowo mąkę i ucieramy, jajka i cały czas kręcimy. Dodajemy również sodę rozpuszczoną wcześniej w mleku i przyprawę do piernika. Wyrobione ciasto zawijamy w ściereczkę i składamy w chłodnym miejscu .
Takie ciasto powinno leżakować nawet kilka tygodni , a minimum tydzień.
2.Ciasto dzielimy na kawałki i rozwałkowujemy na placki . Z placków wykrawamy najróżniejsze wzory. Mogą być zwykłe kółeczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 10-15 min w piekarniku 180 stopni . Czas pieczenia zależy od grubości ciasta.
Z białka i cukru pudru robimy lukier. Barwniki dodajemy zależnie od potrzeby.
Po wystudzeniu pierniczki pięknie dekorujemy lukrem i cukierkami.
Smacznego.
Komentarze