Świąteczne bułeczki

3 (1 ocen)

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku – zapraszam do skosztowania efektownego świątecznego pieczywa, które ozdobi świąteczny stół, a na pewno zasmakuje przybyłym gościom. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania, a jego kształt przyciąga wzrok

Składniki:

  • • 10g świeżych drożdży,
    • 500g mąki pszennej chlebowej,
    • 2 płaskie łyżeczki soli,
    • 350ml letniej wody,
    • 1 łyżeczka cukru,
    • DODATKOWO: 1 jajko+1łyżka mleka, mak
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Świąteczne bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Świąteczne bułeczki 1. Do 100ml letniej wody wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Mieszamy, aby nie było grudek. Rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.
  • Świąteczne bułeczki 2. Gdy rozczyn podrośnie mieszamy go z resztą wody, dodajemy sól i stopniowo mąkę. Zagniatamy gładkie ciasto, wyrabiamy je kilka minut na stolnicy.
  • Świąteczne bułeczki 3. Ciasto dostawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Świąteczne bułeczki 4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 11 części ( po 77g każda) i formujemy kulki.
  • Świąteczne bułeczki 5. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i robimy 3 podłużne nacięcia aż do blatu ( bardzo dobrze sprawdza się w tym przypadku karta kredytowa).
  • Świąteczne bułeczki 6. Nacięcia wywijamy od środka na zewnątrz.
  • Świąteczne bułeczki 7. Bułeczkę odwracamy na drugą stronę ( dzięki temu nie zwinie się podczas pieczenia. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do napuszenia.
  • Świąteczne bułeczki 8. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki. Wierzch oprószamy makiem. Bułki pieczemy 10-15 minut aż do zarumienia.
    Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować