Pozbawione konserwantów i polepszaczy słodkie rogaliki z makiem, polane delikatną czekoladą to świetna propozycja tradycyjnego, domowego wypieku, który idealnie sprawdzi się w roli świątecznego deseru.
Świąteczne rogaliki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli, wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić aż do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy części, każdą z części rozwałkować na kształt koła i pokroić na 12 trójkątów. Następnie na każdy trójkąt położyć porcję masy makowej i zwinąć dość ciasno w rogaliki.
3.Gotowe rogaliki przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
4.Po tym czasie podrośnięte rogaliki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 10 - 15 minut.
5.Polewa:
Czekoladę, masło i śmietanę rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
6.Gotową polewą polać wierzch rogalików i udekorować białymi śnieżynkami.
Komentarze