Świąteczna tarta z leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna tarta z aromatycznym wnętrzem. Ciasto przypomina swoją konsystencją spody przygotowane na kruchych ciasteczkach- tym razem jest jednak w wersji wytrawnej i zdrowszej- na bazie orzechów laskowych, pełnoziarnistej mąki orkiszowej i oleju rzepakowego

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki

    Na ciasto:

    · 100 g zmielonych orzechów laskowych

    · 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    · 1 żółtko

    · 1 jajko

    · łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%

    · ok. 120 ml oleju rzepakowego

    · 0,5 łyżeczki soli

    · 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Farsz:

    · 750 g leśnych grzybów

    · garść grzybów suszonych

    · łyżka oleju rzepakowego

    · 1 duża cebula

    · pieprz

    · sól

    · jajko

    · 2 łyżki śmietany 18%

    · garść startego sera żółtego gouda

    · pęczek pietruszki

    · 2 łyżki pistacjowego pesto (garść obranych pistacji + pęczek pietruszki + kilka listków bazyli + kilka łyżek oleju rzepakowego + 4 suszone pomidory + sól do smaku + ząbek czosnku- całość dokładnie blendujemy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Świąteczna tarta z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone zalewamy na noc wodą.

    Przygotowujemy kruche ciasto- mąkę łączymy z orzechami laskowymi, proszkiem do pieczenia i solą. Robimy dołeczek, do którego wybijamy żółtko, jajko, dodajemy śmietanę oraz olej- całość zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, szybko wyrabiamy ręką. Przekładamy na godzinę do lodówki.

    Na patelni na łyżce oleju rzepakowego przesmażamy drobno posiekaną cebulkę, leśne grzyby oraz odsączone z wody przesiekane grzyby suszone. Kiedy całość będzie już miękka, zdejmujemy patelnię z ognia. Śmietanę łączymy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem. Przygotowaną mieszaniną zalewamy grzyby, od razu całość szybko mieszamy. Dodajemy żółty ser oraz posiekaną natkę pietruszki.

    Foremkę na tartę smarujemy olejem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy ciasto (kawałek ciasta odkłądamy) i podpiekamy 10-12 minut, temp. 180 stopni. Po tym czasie spód smarujemy pesto, wykładamy grzyby. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Obok tarty na papierze do pieczenia wykładamy wycięte z pozostałego ciasta gwiazdki- takie słone ciasteczka pieczemy ok. 15 minut. Zdobimy nimi gotową tartę.

    Smacznego!


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować