Jak zrobić domowe sushi?

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

domowe sushi

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Warianty z czym chcemy jeść nasze sushi:
    - Surowa, świeża ryba (filety bez ości) np. łosoś, tuńczyk,
    - krewetka gotowana w tempurze/w panko,
    - pieczony/grillowany łosoś,
    - 1 pojedyncza pierś kurczaka (wersja dla dzieci i nie lubiących ryb),
    - ryż do sushi (ok. 500 g),
    - sos do ryżu: ocet ryżowy + cukier + sól lub gotowy sos do przyrządzenia ryżu,
    - ok. 5-10 sztuk płatów nori czyli prasowane algi morskie (dla początkujących polecane są nori cienkie w jakości i w klasie Green i red),
    - wasabi (ostry zielony chrzan),
    - imbir marynowany (fajnie wygląda ten różowy),
    - sos sojowy (polecam mniej słony firmy Kikkoman jest koloru zielonego),
    - dowolne ulubione warzywa: np. dojrzałe awokado + sok z cytryny, czerwona papryka, ogórek, szczypiorek, ogórek kiszony/małosolny, mango, marchewka (aby ładniej wyglądało kolorystycznie, lub inne warzywa/owoce które lubicie),
    - serek śmietankowy/chrzanowy Almette,
    - opcjonalnie majonez,
    - opcjonalnie kawior,
    - sezam biały/czarny.

    Dodatkowo:
    - pałeczki do sushi,
    - mata bambusowa do zwijania rolek + folia spożywcza,
    - ostry nóż (bez ząbków),
    - małe pojemniczki na sos sojowy, imbir i wasabi.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sushi

Jak zrobić domowe sushi? - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sushi zaczynamy od gotowania ryżu, zajmie to ok. 30-40 min. i wystudzeniu do temperatury pokojowej, aby nasze algi zwinięte w ryżu nie były gumowate. Algi powinny być też dobrej jakości.

    Przygotowanie do sushi:
    Warzywa kroimy w paski, z ogórka wykrajamy pestki i cały środkowy miąższ. Awokado spryskujemy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Marchewkę tnę specjalnym obierakiem /nożykiem do cieniutkich paseczków. Ryby/kurczaka/owoce morza smażymy lub pieczemy lub pozostawiamy surowe (filetujemy i wyjmujemy ości). Przykładowe przepisy na ryby i pierś kurczaka poniżej.

    Gotowanie ryżu:
    Ryż porządnie płuczemy przed gotowaniem. Gotujemy wg przepisu na opakowaniu producenta. My z mężem zawsze przyrządzamy w parowarze. Robimy z 2 szklanek ryżu (to jest ok. 420 g- 500 g ryżu), bo tyle nam się mieści w pojemniczku w parowarze. Dodajemy 2,5 szklanki wody. Gotujemy na parze ok. 35 min. do miękkości i wyparowania wody.

    Sos do ryżu:
    Na 500 g ryżu dajemy 6 dużych łyżek octu ryżowego, 6 łyżeczek cukru, 2 łyżeczki soli (ewentualnie doprawiamy do smaku), mieszamy i łączymy z lekko ostudzonym ryżem. Ryż odstawiamy do ostygnięcia pod przykryciem.

    Przyrządzanie sushi:
    Rozwijamy bambusową matę do sushi, dookoła niej zawijamy folią spożywczą, aby ziarenka ryżu nie zabrudziły maty, kładziemy na niej algę śliską stroną do maty. Algi tniemy w zależności jaką rolkę chcemy uzyskać. Do mniejszych sushi np. Hosomaków tniemy algę na pół. Do trochę większych na 3/4 lub używamy całego płatka nori. Zwilżamy dłonie w miseczce z zimną wodą (żeby ryż nie kleił się nam do ręki), następnie bierzemy i nakładamy porcję ryżu. Rozprowadzamy go równomiernie po całym nori, zostawiając 2 cm margines wolnego brzegu u góry. Na dolnym marginesie - pasku szerokości też ok. 2 cm na ryżu rozprowadzamy cienką linię wasabi od lewej strony do prawej w poprzek, na to serek Almette, warzywa, na to układamy pieczonego/surowego łososia lub inne ryby czy owoce morza lub kurczaka w panko czy tempurze. Przy pomocy maty całość zwijamy w ciasny rulon, a następnie kroimy. Ponieważ ryż mocno klei się do noża delikatnie namaczamy w zimnej wodzie i za każdym razem nóż wycieramy o papier ręcznikowy/ścierkę do suchości.


    Zwijanie sushi:
    Futomaki:
    Wkładamy kciuki obu rąk pod matę tak, żeby się dotykały. Palcami dłoni przytrzymujemy składniki i zawijamy sushi pozostawiając widoczny 2cm margines.

    Wilgotną dłonią zwilżamy 2 cm margines algi, który pozostał bez ryżu i kontynuujemy rolowanie przesuwając jednocześnie matę do przodu i formujemy równy, okrągły kształt rolki. Ostrym, namoczonym w zimnej wodzie nożem (bez ząbków!) kroimy rolkę na równe części. Wyjdzie ok 6-8 kawałków.

    Nigiri:
    W dłoniach formuujemy owalny kawałek ryżu, na górę kładziemy wasabi i przyklejamy do niego plaster surowej ryby np. łososia/krewetkę gotowaną. Na górę możemy położyć kawior.

    California maki:
    Robi się je podobnie jak futomaki z tym, że po nałożeniu ryżu na nori (używam 1/2 algi) odwracamy algi ryżem do maty. Składniki układamy bezpośrednio na nori dość blisko dolnej krawędzi. Ważne jest to, żeby zostawić tylko tyle nori poniżej położonych składników, żeby przykryć nim składniki. Alga po zawinięciu nie może wystawać dalej niż składniki. Zwijamy rolkę od dołu ku górze, ciasno zaklejając zawartość. Posypujemy ją sezamem, kładziemy na górę kawior, cienkie plasterki ryby lub awokado.

    W sushi podoba mi się ta różnorodność smaków, możemy dobierać dowolnie składniki i układać swoje własne kompozycje. Gotowe sushi podajemy z sosem sojowy i odsączonym, marynowanym imbirem (polecam ten różowy dla samego efektu kolorystycznego), oraz z wasabi. Odrobinę wasabi wkładamy do sosu sojowego i maczamy w nim sushi, tak aby i wasabi i sos sojowy były na kawałku sushi. Zjadamy, żeby zagryźć ostry smak wasabi i zmienić smak na inny zjadamy kawałek marynowanego imbiru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Truskawki
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-30% na okulary korekcyjne
-30% na okulary korekcyjne
Rabat 30% na kompletną parę ok... więcej»
Kod rabatowy:200270
Zobacz
+
-30% na okulary korekcyjne
Online
Stacjonarnie

Rabat 30% na kompletną parę okularów korekcyjnych. Szczegóły i regulamin akcji dostępne w Salonach i na visionexpress.pl. Okulary korekcyjne są wyrobem medycznym. Więcej pod: https://visionexpress.pl/promocje/prodmed005.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:200270
Zobacz
Rabat 25%
Rabat 25%
Rabat obowiązuje w salonach re... więcej»
Zobacz
+
Rabat 25%
Online
Stacjonarnie

Rabat obowiązuje w salonach regularnych i na www.ochnik.com przy zakupie nieprzecenionych produktów z kolekcji Wiosna-Lato 2024 za min. 199 zł. Szczegóły dostępne w salonach i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
do -30%
do -30%
Rabat do -30% na wybrane produ... więcej»
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
+
do -30%
Online

Rabat do -30% na wybrane produkty przy zakupie min 2 sztuk. Szczegóły i oferta dostępne na www.answear.com.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:YAY
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
Do -70% na wybraną ofertę
Do -70% na wybraną ofertę
Rabat do 70% na wybraną ofertę... więcej»
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
+
Do -70% na wybraną ofertę
Online

Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZZ2024
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Japońska Obiad

Podobne przepisy

4.5 (152 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sushi uramaki

To może cię zainteresować