Surówka z młodego szpinaku z suszonymi pomidorami i orzechami.

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i pełna witamin surówka.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku,
    1/2 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie,
    8 orzechów włoskich ,
    na sos;
    2 ząbki czosnku,
    1 łyżka oliwy z oliwek,
    1 łyżka wody,
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka oliwy z zalewy pomidorów
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z młodego szpinaku z suszonymi pomidorami i orzechami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak opłukać, odsączyć i przełożyć do miski.
    Pomidory wyciągnąć z zalewy, lekko odsączyć o pokroić na mniejsze kawałki, dodać do liści szpinaku.
    Obrane orzechy posiekać, można je przyrumienić na suchej patelni, wtedy lepiej smakują, ale tracą też część swoich wartości, więc ja tego nie robię.
    Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
    Sosem polać sałatkę, wymieszać i posypać orzechami.

Porady

Zamiast orzechów włoskich dobrze też komponują się każde inne orzechy czy migdały.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować