Risotto z tofu i suszonymi pomidorami

4.98 (171 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste, szybkie danie wegańskie, o charyzmatycznym lekko pikantnym smaku, bogate w białko, witaminy i minerały, idealne na lato i nie tylko.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ryżu naturalnego / brązowego
    4 marchwie (małe lub średnie)
    1/2 zielonej cukini
    50g tofu naturalnego
    suszone pomidory w oleju (ilość zależy od upodobania)
    Prażone ziarna sezamu
    przyprawy (kurkuma, pieprz cayenne, sól, kmin rzymski zmielony lub kminek mielony)
Wystaw ocenę:

4.98 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Risotto z tofu i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstaw do garnka ryż brązowy i zalej zimną wodą w proporcji 1:2, dodaj sól.
    200 g ryżu naturalnego / brązowego
    4 marchwie (małe lub średnie)
    1/2 zielonej cukini
    50g tofu naturalnego
    suszone pomidory w oleju (ilość zależy od upodobania)
    Prażone ziarna sezamu
    przyprawy (kurkuma, pieprz cayenne, sól, kmin rzymski zmielony lub kminek mielony)

    Pokrój cukinię i marchwie na talarki o średnicy około 2 cm.
    Dodaj je do gotującego się ryżu (wszystko gotujemy razem, dzięki czemu nie wylewamy wody po ugotowaniu warzyw). Gotujemy wszystko około 30 minut (zależy od ryżu) na małym ogniu. Pod koniec dodajemy kurkumę, szczyptę pieprzu cayenne, kmin rzymski, mieszamy i dodajemy też tofu. Na końcu, zdejmij z ognia, dodaj suszone pomidory z olejem, w którym są marynowane i wymieszaj. Po nałożeniu na talerze, posyp sezamem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone pomidory Tofu

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować