Risotto z tofu i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstaw do garnka ryż brązowy i zalej zimną wodą w proporcji 1:2, dodaj sól.
200 g ryżu naturalnego / brązowego
4 marchwie (małe lub średnie)
1/2 zielonej cukini
50g tofu naturalnego
suszone pomidory w oleju (ilość zależy od upodobania)
Prażone ziarna sezamu
przyprawy (kurkuma, pieprz cayenne, sól, kmin rzymski zmielony lub kminek mielony)
Pokrój cukinię i marchwie na talarki o średnicy około 2 cm.
Dodaj je do gotującego się ryżu (wszystko gotujemy razem, dzięki czemu nie wylewamy wody po ugotowaniu warzyw). Gotujemy wszystko około 30 minut (zależy od ryżu) na małym ogniu. Pod koniec dodajemy kurkumę, szczyptę pieprzu cayenne, kmin rzymski, mieszamy i dodajemy też tofu. Na końcu, zdejmij z ognia, dodaj suszone pomidory z olejem, w którym są marynowane i wymieszaj. Po nałożeniu na talerze, posyp sezamem.
Komentarze