Strudel z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepyszny strudel z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Ciasto na zewnątrz jest chrupiące, a w środku tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Strudel smakuje świetnie na ciepło i zimno.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka pszenna - 250g + do podsypania stolnicy
    Jajko - 1 sztuka
    Mleko - 60 ml
    Masło - 1 łyżka
    Sól - 1/2 łyżeczki

    Farsz:
    Grzyby suszone - 2 garście
    Kapusta kiszona - 500 g
    Cebula - 1 sztuka
    Olej - 1 łyżka
    Pieprz i sól do smaku

    Do nasmarowania strudla:
    Jajko - 1 sztuka
    Ziarna do posypania - u mnie babka płesznik, ale może być kminek lub sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Strudel Dania główne

Strudel z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Strudel z kapustą i grzybami 1. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy. Grzyby kroimy drobno.
    Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy.

    Na oleju, pod przykryciem, smażymy kapustę z cebulą i grzybami przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Odstawiamy do ostudzenia.

    Ciasto:
    Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy.
    Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól i mleko z masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5 minut.

    Teraz możemy rozwałkować ciasto. W razie potrzeby podsypujemy stolnicę mąką. Ciasto z tego przepisu ma świetną konsystencję, jest bardzo elastyczne i nie rozrywa się. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko.
  • Strudel z kapustą i grzybami 2. Na ciasto wykładamy farsz (zostawiamy jeden koniec długiego boku "goły", aby dobrze się skleił. Ciasto zawijamy w rulon. Obracamy tak, aby zawinięcie było pod spodem. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy babką, kminkiem lub sezamem.
  • Strudel z kapustą i grzybami 3. Ciasto pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut. Powinno być mocno zarumienione, aby w środku było dobrze dopieczone.
    Po upieczeniu można podać go od razu, lub zostawić podawać na zimno. Po ostudzeniu lepiej się go kroi.

Porady

Pokrojone plastry można podawać np. z barszczem - świetnie sprawdzi się na Boże Narodzenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować